Η κρίση έχει χτυπήσει βαριά όλους τους Έλληνες αλλά πολύ περισσότερο την υγεία τους. Σύμφωνα με νέα στοιχεία από τότε που άρχισε μέχρι σήμερα, οι Έλληνες που αδυνατούν να πάνε σε κάποιο γιατρό ή νοσοκομείο λόγω χρημάτων, έχουν 10πλασιαστεί και πλέον το 30% του πληθυσμού προσφεύγει στα ιατρεία των Μη Κυβερνητικών οργανώσεων.
Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.
«Το 30% των Ελλήνων σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρών του Κόσμου, προσφεύγει σε ιατρείο ΜΚΟ, ενώ πριν τη κρίση το ποσοστό ήταν 3-4%. Σε διαφορετικές έρευνες έχει βρεθεί ότι αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79% καθώς και αύξηση στο δείκτη θνησιμότητας κατά 2,18. Επίσης έχει παρατηρηθεί μείωση σε υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως οδοντιατρική περίθαλψη ή προληπτική ιατρική. Μελέτες δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 υπήρξε συνολική αύξηση στις εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία κατά 32% σε σχέση με το 2009, και αντίστοιχη μείωση 25-30% στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Καταγράφηκε 52% αύξηση στις μολύνσεις από AIDS το 2011 σε σχέση με το 2010, κυρίως μεταξύ χρηστών τοξικών ουσιών και λόγω αύξησης της πορνείας συνδυαζόμενης με την αυξανόμενη μη χρήση προφυλάξεων» επισήμανε, ο συνταγματάρχης γενικός αρχίατρος Γιώργος Γκούβας , επικαλούμενος στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο 24ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 18 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στις αρνητικές συνέπειες της κρίσης ο Γκούβας τονίζει ότι η ανεργία και η ευπρόσβλητη εργασία έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ψυχικών διαταραχών, των προβλημάτων εθισμού και εξάρτησης σε ουσίες, των αυτοκτονιών και της θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιοπάθεια.
«Προβλήματα υπάρχουν στη χρηματοδότηση των δημοσιων αλλά και ιδιωτικών συστημάτων υγείας, ενώ ήδη έχει επιβαρυνθεί η λειτουργία των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας λόγω αυξημένης ζήτησης. Από την άλλη φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποια θετικά μηνύματα, όπως συνέβη παλαιότερα σε άλλες χώρες που βίωσαν μεγάλη οικονομική κρίση. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους σε μείωση στα ποσοστά του καπνίσματος, ενώ έχουν παρατηρηθεί μειώσεις στους θανάτους από αυτοκινητιστικά ατυχήματα δεδομένου ότι ο όγκος της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων πέφτει. Το πιο όμως αισιόδοξο είναι ότι μαθαίνουμε πια να συνεργαζόμαστε, να γινόμαστε πιο δημιουργικοί στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και στην εκμετάλλευση των ολοένα και μικρότερων κονδυλίων. Μαθαίνουμε να λειτουργούμε καλύτερα σαν ομάδα» προσθέτει ο κ Γκούβας.
Πηγή: Αθηναικό – Μακεδονικό πρακτορείο