Εμπλέκονται 25 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τρία διαγνωστικά κέντρα
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Τι συνδέει 25 γιατρούς, τρία διαγνωστικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες πλαστά παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις, τις συγγενικές σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και στελεχών των διαγνωστικών κέντρων; Ενα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας καταλήγει στην αποκάλυψη «βιομηχανίας πλαστών εντολών για εξετάσεις», που είχε στηθεί επί σειρά ετών στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ στον Πειραιά, η οποία έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ. Και για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η δραστηριότητα των «τρωκτικών της Υγείας» στη χώρα μας, που εκμεταλλεύτηκαν επί μακρόν την απουσία ελέγχου στο σύστημα, απομυζώντας εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων ασφαλισμένων.
Το σκάνδαλο που αποκαλύπτει η «Κ» περιέχει και συστατικά «αστυνομικής» περιπέτειας, αφού στο πλαίσιο των ελέγχων εκλάπησαν στοιχεία. Ολα τα παραπάνω καταδεικνύονται στο συγκεντρωτικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας για τον προσδιορισμό του ύψους της οικονομικής ζημίας που υπέστη το Δημόσιο για τα έτη 2003, 2004 και 2005. Το πόρισμα βρίσκεται από την 1η Αυγούστου στα γραφεία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου, του υφυπουργού Μιχάλη Τιμοσίδη, του γενικού γραμματέα Νίκου Πολύζου και του προέδρου του ΟΠΑΔ Κυριάκου Σουλιώτη, ενώ όλα τα επιμέρους πορίσματα ελέγχου (74 τον αριθμό) έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και στο ΣΔΟΕ για φορολογικό έλεγχο. Και σαφώς ο έλεγχος συνεχίζεται και για τα επόμενα έτη…
Τα βασικότερα στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο των επιθεωρητών, ο οποίος αφορά τρία διαγνωστικά κέντρα και 25 συμβεβλημένους -με αυτά αλλά και τον ΟΠΑΔ- γιατρούς (ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι και καρδιολόγοι) έχουν ως εξής:
– Υπεβλήθησαν στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ (ΥΠΑΔ) στον Πειραιά προς εξόφληση 618 χρηματικά εντάλματα για εξετάσεις αξίας 8.049.025,59 ευρώ.
– Από αυτά ελέγχθηκαν τα 376 εντάλματα, αξίας 5.029.069,40 ευρώ. Τα υπόλοιπα εντάλματα δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν, καθώς εκλάπησαν από το αρχείο της ΥΠΑΔ Πειραιά! (αφορούσαν τουλάχιστον 11 γιατρούς συμβεβλημένους).
– Στα ελεγχθέντα εντάλματα περιλαμβάνονται 53.721 εντολές περίθαλψης, αξίας 4.257.575,37 ευρώ.
– Από αυτές, οι 51.712 (ποσοστό 96,26%) θεωρούνται πλαστές! Σημειώνεται ότι από τις συνηθέστερες «πρακτικές» για τις πλαστές ιατρικές εντολές είναι η αναγραφή ανύπαρκτου ή λανθασμένου αριθμού μητρώου ασφαλισμένων.
– Η αξία των πλαστών εντολών ανέρχεται σε 4.117.834,69 ευρώ.
– Το συνολικό ποσό, που έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς καταλογισμό στους γιατρούς που εμπλέκονται, ανέρχεται στα 4.205.058,51 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακτινολόγος θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό των 378.500 ευρώ καθώς, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, στο σύνολο των 4.169 συνταγών για παρακλινικό έλεγχο ασφαλισμένων που εξέδωσε τα τρία χρόνια, οι 4.163 ήταν πλαστές και μόλις οι έξι γνήσιες! Σε άλλη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι το 100% των εντολών που εξέδωσε επίσης ακτινολόγος ήταν πλαστές (2.861, συνολικής αξίας 216.613 ευρώ, που θα πρέπει να επιστραφούν).
Σε ένα οικονομικό σκάνδαλο συχνά αποκαλύπτονται και «δεσμοί αίματος». Οπως αναφέρεται στο συγκεντρωτικό πόρισμα των ελεγκτών, ένας εκ των ιδιοκτητών διαγνωστικού κέντρου που εμπλέκεται στην υπόθεση είναι σύζυγος προϊσταμένης -κατά το διάστημα που ήταν σε πλήρη λειτουργία η «βιομηχανία των πλαστών εντολών»- τμήματος της περιφερειακής υπηρεσίας του ΟΠΑΔ Πειραιά, η οποία μάλιστα είχε βασικό αντικείμενο που σχετιζόταν με το όλο θέμα. Επιπλέον, κόρη διοικητικής υπαλλήλου του ίδιου τμήματος ήταν υπάλληλος γραφείου σε άλλο διαγνωστικό κέντρο που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Η βιομηχανία πλαστών συνταγών που είχε στηθεί στον Πειραιά εις βάρος του ΟΠΑΔ, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να προσδιοριστεί σε όλες της τις διαστάσεις, μπορεί όμως να περιγραφεί από την αναφορά που γίνεται στο συνοδευτικό του πορίσματος έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Μιχάλη Σαμπατακάκη προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πρόκειται για έναν εξουθενωτικό και χρονοβόρο έλεγχο τριών μόνο από τα πολυάριθμα διαγνωστικά κέντρα μιας μόνο περιοχής, που απαίτησε τρεις επιθεωρητές για περισσότερο από δυόμισι έτη. Οποιαδήποτε αναγωγή στο σύνολο είτε των διαγνωστικών κέντρων είτε ιδιωτών ιατρών θα ήταν παρακινδυνευμένη, αλλά τα ευρήματα δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχία».
Προς ηλεκτρονική καταγραφή
Στις 22 Αυγούστου θα προκηρυχθεί -εκτός απροόπτου- ο διαγωνισμός για την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με το οποίο τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων ευελπιστούν να βάλουν φρένο στην υπερκατανάλωση φαρμάκων αλλά και ιατρικών υπηρεσιών. Το σύστημα θα έχει εφαρμογή και στην ηλεκτρονική καταγραφή των παρακλινικών εξετάσεων -στο πρότυπο του συστήματος που εφαρμόζει περίπου τον τελευταίο χρόνο ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου-, με σκοπό να μπει ένας φραγμός στην προκλητή ζήτηση και φυσικά να είναι πιο άμεσος ο έλεγχος των συνταγών. Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου εφαρμόζει από τον Σεπτέμβριο του 2010 πιλοτικά ηλεκτρονική καταγραφή και εκτέλεση παραπομπών για παρακλινικές εξετάσεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η μέση δαπάνη για εξετάσεις ανά ασφαλισμένο.
Ετσι, η σχετική δαπάνη με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό ανήλθε σε 75,40 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μέσο κόστος των χειρόγραφων συνταγών (με τα δεδομένα του 2009) ήταν 131,44 ευρώ. Ο έλεγχος είναι σχετικά άμεσος, καθώς στο τέλος κάθε μήνα το σύστημα «παράγει» εκθέσεις με τις συνταγές ανά γιατρό, ειδικότητα, περιοχή κ.ά.