Ο αντίλογος για όσα γράψαμε σχετικά με το διακλαδικό καρδιοχειρουργικό κέντρο δεν άργησε να έρθει. Κι επειδή ο διάλογος πάντα βοηθά δημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο:
“Ένα διακλαδικό καρδιοχειρουργικό κέντρο όπου θα γίνονται όλες οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, έχει έτοιμο στα σχέδια το ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ……
Δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο (ούτε καν σε σχέδια) αφού ακόμα συνεδριάζει μια διακλαδική επιτροπή για να αποφασίσει πως ΘΑ μπορούσε να οργανωθεί και να λειτουργήσει μια διακλαδική καρδιοχειρουργική κλινική και ΟΧΙ, βεβαίως, κέντρο. Και αυτό γιατί, όταν συζητήθηκε σε σύσκεψη το θέμα της δημιουργίας διακλαδικού Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, η Υγειονομική Ηγεσία του ΓΕΕΘΑ το απέρριψε ως μη εφικτό στόχο, λόγω υψηλού κόστους. Άρα, δεν τίθεται θέμα δημιουργίας πλέον, Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Συζητήθηκε κατόπιν σε διακλαδική επιτροπή, η δημιουργία διακλαδικής κλινικής. Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν υφίσταται λόγος για την δημιουργία τέτοιας κλινικής, λόγω κόστους, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες και πρότεινε την δημιουργία Κέντρου, αργότερα, όταν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, τόσο της χώρας όσο και των ΕΔ, σε ένα, πιθανώς, Διακλαδικό Νοσοκομείο.
Παρά το παραπάνω συμπέρασμα, συστήθηκε άλλη επιτροπή για να οργανώσει την λειτουργία διακλαδικής Καρδιοχειρουργικής κλινικής και ΟΧΙ, βεβαίως, Κέντρου. Το διακλαδικό Κέντρο θα περιελάμβανε τόσο Καρδιολογικό όσο και Καρδιοχειρουργικό Τμήμα, καθώς και Αιμοδυναμικό εργαστήριο, επανδρωμένα διακλαδικά. Η κλινική, η οποία συζητιέται να δημιουργηθεί ΘΑ μπορούσε να λειτουργήσει στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 401, που ήταν «νέες», όταν κατασκευάσθηκαν, περίπου 10 χρόνια πριν. Από τότε έχουν μείνει αναξιοποίητες και κενές, τόσο από εξοπλισμό, όσο και από ασθενείς. Για να γίνουν «υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις» οι κενοί χώροι, χρειάζεται τουλάχιστον το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. ( Για την δημιουργία Κέντρου θα χρειαζόταν το ποσό των 5-7 εκατομμυρίων ευρώ, τουλάχιστον).
Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα προφανώς, επιχειρείται η δημιουργία ΜΟΝΟΝ Κλινικής και ΟΧΙ Κέντρου, η οποία Κλινική υπάρχει ήδη στο ΝΝΑ και λειτουργεί, με επιτυχία και βεβαίως όπως προτάθηκε σε όλες τις συσκέψεις, είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει ασθενείς από όλους τους κλάδους των ΕΔ. Η συζητούμενη υπό δημιουργία Κλινική στο 401, δεν θα λειτουργήσει στις «νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις», αλλά αρχικά σε παλιές εγκαταστάσεις μέχρι να εξοπλιστούν οι κενοί χώροι. Προφανώς, επειδή το κονδύλι θα είναι υψηλό και το ΓΕΣ δεν μπορεί να το καλύψει, επιχειρείται να τεθεί υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ.
Οι 2 Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο ΝΝΑ και η επέκταση της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής σε Καρδιοθωρακοχειρουργική, είναι αποτέλεσμα συντονισμένης και προγραμματισμένης προσπάθειας τουλάχιστον 5ετίας, με ελάχιστο κόστος. Η κλινική του ΝΝΑ συμβαδίζει απόλυτα με τον τίτλο της ειδικότητας η οποία είναι Χειρουργική Θώρακος και περιλαμβάνει, ως αντικείμενο, όλες τις παθήσεις όλων των οργάνων του Θωρακικού κλωβού. Δεν υπάρχει ούτε Θωρακοχειρουργική, ούτε Καρδιοχειρουργική, ως ανεξάρτητη ειδικότητα. Ανάλογη μορφή έχουν και όλες οι αντίστοιχες Πανεπιστημιακές Κλινικές των νεότερων περιφερειακών Πανεπιστημίων. Όπου υπάρχει διαχωρισμός, υπάρχουν και μη Ιατρικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτόν. Μακριά, λοιπόν από το ΝΝΑ, αναφορές για «αγκυλώσεις» και «μικροσυμφέροντα». Είναι προφανές ότι η απουσία επιχειρημάτων (να μην ξοδευτούν λεφτά τώρα, για κάτι που ήδη υπάρχει στο ΝΝΑ, να μην ξοδευτούν λεφτά τώρα, για κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ αλλά Κλινική) ΔΕΝ είναι χαρακτηριστικό του Ναυτικού. Ακόμη, διακλαδικότητα δεν είναι να διαλύσεις ένα ολόκληρο τομέα Νοσοκομείου για να δημιουργήσεις μία Κλινική, κάπου αλλού επειδή έτσι πιστεύεται ότι είναι καλύτερο. Γιατί το εκπαιδευμένο προσωπικό του ΝΝΑ, δεν ασχολείται ΜΟΝΟΝ με το αντικείμενο της Καρδιοχειρουργικής. Τις ημέρες που δεν υπάρχει Καρδιοχειρουργικό περιστατικό, είναι επιφορτισμένο με άλλα καθήκοντα τα οποία, ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό να αναλάβει, αν για κάποιο λόγο το προσωπικό αυτό λείψει. Η εκπαίδευση του προσωπικού αυτού έγινε σε βάθος τριετίας τουλάχιστον και με εναλλαγές, για να μην διαταραχτεί η ομαλή λειτουργία του ΝΝΑ.
Ακόμα και αν θεωρηθεί, σε αντίθεση με το πόρισμα της διακλαδικής επιτροπής, ότι μία Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ήταν βιώσιμη. Οι περισσότεροι ασθενείς πάντα θα έχουν το δικαίωμα της επιλογής της Κλινικής που θα χειρουργηθούν (απόστρατοι-μέλη έχουν δικαίωμα να νοσηλευθούν σε οποιοδήποτε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Νοσοκομείο επιθυμούν), ενώ είναι ευτυχώς μικρός ο αριθμός των εν ενεργεία στελεχών, που χρειάζονται επέμβαση καρδιάς.
Δεν υφίσταται καμία ανταλλαγή πυρών. Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουν οι γιατροί του ΝΝΑ, να κάνουν πράξη το από ετών πρόγραμμα του ΠΝ; Γιατί οι από δεκαετίας υπάρχοντες απολύτως κενοί χώροι του 401, «πρέπει» να «γεμίσουν» τώρα, που τα χρήματα δεν περισσεύουν;
Κακώς υπάρχουν ενστάσεις από συναδέλφους για συναδέλφους. Ας μην πάρει τη θέση της ευγενούς επιστημονικής άμιλλας, η επαγγελματική ανταγωνιστικότητα”.