Κανονικά πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η αιμοδοσία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου το πρωί μετέβη Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, παρά τις αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε την εθελοντική αιμοδοσία προκειμένου να διατεθεί το αίμα μόνο για τις ανάγκες των Ελλήνων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανώσεων νοσοκομειακών ιατρών, οι οποίοι, σε ανακοίνωσή τους, επισήμαναν ότι το αίμα είναι βασικό ανθρώπινο αγαθό, το οποίο δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση.
Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΝΙΘ, με κοινή ανακοίνωσή τους, κάλεσαν τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας να αρνηθούν κάθε συνεργασία σχετικά με την αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής διότι, όπως ανέφεραν, τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις παραβιάζουν τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.
Από την πλευρά της, η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Ελένη Χασαποπούλου -Ματάμη, με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, χαρακτήρισε «ακατανόητες», «απαράδεκτες» και «παράλογες» τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών κατά της αιμοδοσίας της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας επιλέγουν ή απορρίπτουν τους αιμοδότες μόνο με βάση επιστημονικά κριτήρια και όχι βάσει χρώματος, φυλής, θρησκευτικών, κομματικών και άλλων πεποιθήσεων. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο αιμοδότης υπογράφει δήλωση ότι το αίμα του θα διατεθεί σε οποιονδήποτε ασθενή το χρειαστεί.
«Το ”μόνο για Έλληνες” δεν μπορούσε να αποτελεί λόγο ακύρωσης ή αναβολής της αιμοδοσίας διότι αφορά μόνο τις λεγόμενες ”καλύψεις” του συλλόγου και όχι τη διαχείριση του αίματος, που αποτελεί αποκλειστικά και μόνο έργο του προσωπικού των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας» αναφέρει η διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ τονίζοντας ότι οι ασκοί με το αίμα των αιμοδοτών πουθενά στον κόσμο δεν φέρουν διακριτικά της φυλής και χρώματος των αιμοδοτών.
Τέλος, επισημαίνει ότι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας επιβάλει υπακοή σε ιεραρχικά ανώτερους, όπως το Εθνικό Κέντρο Αίματος και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχουν εγκρίνει την αιμοδοσία, και όχι σε συνδικαλιστικούς φορείς.
ΑΠΕ