Την επόμενη φορά που θα απλώσετε το χέρι για να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας, ίσως πρέπει να το καθαρίσετε πρώτα. Και αυτό, διότι μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το μέσο κινητό έχει περισσότερα βακτήρια απ’ όσα μια… τουαλέτα.
Την μελέτη πραγματοποίησε ο… «δρ Μικρόβια» (σ.σ. στις ΗΠΑ τον αποκαλούν Dr. Germ), δηλαδή ο μικροβιολόγος δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργίας & Επιστημών Ζωής και στο Τμήμα Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια αναλύει επαγγελματικούς και μη χώρους, χαρτογραφώντας τα μικρόβιά τους.
Στη νέα του ανάλυση ανακάλυψε ότι τα κινητά έχουν δεκαπλάσια βακτήρια (μεταξύ αυτών πολλά που προκαλούν ναυτία και στομαχικά προβλήματα) απ’ ό,τι η μέση λεκάνη της τουαλέτας.
Η αιτία του φαινομένου είναι μάλλον προφανής: την λεκάνη την καθαρίζουμε συχνά-πυκνά και μάλιστα με απολυμαντικά, αλλά τα τηλέφωνά μας όχι.
Επιπλέον, το κινητό το φέρνουμε διαρκώς στο πρόσωπό μας, οπότε είναι πολύ εύκολο να του μεταδώσουμε τα βακτήρια από το στόμα και τη μύτη μας – χώρια τα βακτήρια απ’ τα χέρια μας.
Μπορούν, όμως, τα βακτήρια αυτά να μας αρρωστήσουν; Όπως εξήγησε ο δρ Γκέρμπα, η απάντηση είναι αρνητική εάν ποτέ δεν δίνουμε το τηλέφωνό μας σε κάποιον άλλο για να το χρησιμοποιήσει, διότι σε τέτοια περίπτωση είναι μολυσμένο μόνο με τα δικά μας βακτήρια.
Αν όμως (και αυτό είναι το πιθανότερο) χρησιμοποιούν το κινητό μας συγγενείς ή/και φίλοι, το μολύνουν και με τα δικά τους μικρόβια – και δίχως απολύμανση, μπορεί να «κολλήσουμε» κι εμείς.
Ο καθηγητής Γκέρμπα τόνισε ότι επειδή τα κινητά είναι ηλεκτρονικές συσκευές, οι περισσότεροι διστάζουν να τα καθαρίζουν. Ωστόσο, επισήμανε πως με ένα νωπό πανί με αντιβακτηριακή ουσία, μπορούμε κάλλιστα να τα απαλλάξουμε από τα μικρόβια που κάλλιστα μπορούν να μας αρρωστήσουν.
Προγενέστερες αναλύσεις του δρος Γκέρμπα έχουν δείξει πως πολλά αντικείμενα της καθημερινότητάς μας τα οποία θεωρούμε καθαρά, βρίθουν στην πραγματικότητα μικροβίων.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα mouse, τα τηλεχειριστήρια, τα τηλέφωνα, αλλά και το σφουγγαράκι των πιάτων στην κουζίνα.
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
http://www.myhnews.gr