Ηράκλειο, 30/8/2012
Αριθ. Πρωτ.: 1103
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Λυκουρέντζο
ΚΟΙΝΣΗ:
- Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά
- Υφυπουργό κ. Σκοπούλη
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Το προεδρείο του Δ.Σ. του ΙΣΗ αντιλαμβάνεται πλήρως την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι κινήσεις του οδηγούνται από αυτό το γεγονός. Θεωρούμε όμως μη ορθή την οιαδήποτε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που βρίσκονται οι ιατροί της χώρας (Νοσοκομειακοί, ιδιώτες) από εκπροσώπους της συντεταγμένης Πολιτείας (Υπουργείο, ΕΟΠΥΥ).
Θεωρούμε ότι το Υπουργείο πρέπει άμεσα να αναθεωρήσει και να βελτιώσει, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, το οικονομικό πρότυπο στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Είναι βέβαιο ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει την οικονομική επάρκεια να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στους ιατρούς και εν γένει στους υγειονομικούς. Για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να γίνει εξορθολογισμός των Διοικητικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ με σκοπό την αποτελεσματικότερη αλλά και την οικονομικότερη λειτουργία του.
Αξιότιμε κε Υπουργέ, δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης αυτής, επιβάλλεται όμως να δράσετε άμεσα προς την κατεύθυνση που αναφέραμε, σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ, για το καλό των Ελλήνων πολιτών αλλά και των Ελλήνων ιδιωτών ιατρών που επί 2,5 χρόνια παραμένουν ΠΡΑΚΤΙΚΑ απλήρωτοι.
Οι θολές πολιτικές, σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ, μόνο κακό προκαλούν.
Κε Υπουργέ, δεν θα αναφερθούμε στους μισθούς των Νοσοκομειακών ιατρών που γνωρίζετε ότι αγγίζουν τα όρια της ευτέλειας (ειδικά μετά τις μειώσεις που έγιναν και πιθανώς έπονται) αλλά θα αναφερθούμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτως ώστε να έχει την δυνατότητα να διαδραματίσει τον ρόλο που του επιβάλλεται από την κοινωνία. Συγκεκριμένα:
- Θεωρούμε ότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες πρέπει να καταργηθούν ΑΜΕΣΑ. Δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης και επιβάλλεται τόσο οι αρμοδιότητες τους όσο και το προσωπικό τους να επιμεριστούν στο Υπουργείο και στα Νοσοκομεία.
- Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι κρίσεις των ιατρών στο ΕΣΥ. Είναι αδύνατον να λείπουν από το ΕΣΥ ολόκληρες γενεές ιατρών. Η γήρανση του προσωπικού του ΕΣΥ αυτόν που θα βλάψει τελικά θα είναι ο έλληνας πολίτης. Αντιλαμβανόμενοι την οικονομική κατάσταση της χώρας, ας ξεκινήσουν τουλάχιστον οι κρίσεις αυτών που ήδη υπηρετούν και υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση γι αυτό. Είναι αδύνατον να μην διοικούνται οι κλινικές των μεγάλων Ελληνικών Νοσοκομείων αφού δεν έχουν εκλεγεί Συντονιστές Διευθυντές.
- Ενόψει των όποιων συγχωνεύσεων Ελληνικών Νοσοκομείων που θα γίνουν νομοτελειακά λόγω της έλλειψης προσωπικού που δημιουργείται από την συνταξιοδότηση των ιατρών θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει Νομικό πλαίσιο που να διέπει τις συγχωνεύσεις αυτές.
- Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που στεγάζουν πανεπιστημιακές κλινικές οι ρόλοι του διοικητού του νοσοκομείου και του προέδρου του Ιατρικού τμήματος θα πρέπει να είναι απόλυτα διακριτοί. Η Συνδιοίκηση των Νοσοκομείων αυτών από το Διοικητή του Νοσοκομείου και από τον Πρόεδρο του Ιατρικού τμήματος σε ότι αφορά στον έλεγχο του κλινικού έργου είναι ολέθρια για τον Έλληνα πολίτη.
- Τέλος, οι περισσότεροι έλληνες ιατροί στην μεταπτυχιακή τους εκπαίδευση υποεκπαιδεύονται. Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να επαναφέρετε για συζήτηση στη Βουλή το Νομοσχέδιο που αφορά στις ιατρικές ειδικότητες και στην ιατρική μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Είναι θλιβερό τα ιατρικά νιάτα να μεταναστεύουν στο εξωτερικό οι δε παραμένοντες στην χώρα μας νέοι ιατροί να υποεκπαιδεύονται.
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Πασπάτης Γρηγόρης Καραντινός Γεώργιος