Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, απάντησε σήμερα στην υπ’ αριθμό 82/20-8-2012 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Πα.Σο.Κ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου αναφορικά με το μεγάλο κόστος των ιατρικών εξετάσεων PET scan και Cyber Knife.
Ειδικότερα κατά την απάντησή του ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «Μονοπωλιακές καταστάσεις και προνομιακές σχέσεις στο χώρο της υγείας δεν γίνονται ανεκτές. Εκμετάλλευση της υπόθεσης του φαρμάκου και της φαρμακευτικής πολιτικής δεν γίνεται ανεκτή».
Αναφορικά με την στερεοτακτική ακτινοχειρουργική και την ποζιτρονική τομογραφία (PET scan και Cyber Knife) και το κόστος της που άγγιζε τα 12.500 Ευρώ, ο κ. Λυκουρέντζος γνωστοποίησε ότι «στις 16.8.212 υπέγραψα ώστε να υπαχθούν στην απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία ορίζει ότι η τιμή αυτής της εξέτασης θα είναι στα 6.500 Ευρώ και θα καταβάλλεται το τίμημα από τα ασφαλιστικά ταμεία».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τις ακριβές εξετάσεις, όταν υπογράφω την Υπουργική Απόφαση για την αποδοχή της τιμής, την οποία πρότεινα το ΚΕΣΥ, σημειώνω ιδιοχείρως στην υπουργική απόφαση ότι αναπέμπεται εκ νέου στο ΚΕΣΥ για την επανεξέταση και των αναφερόμενων τιμών σε αυτήν την απόφαση. Δηλαδή παραπέμπω σε νέα συνεδρίαση του ΚΕΣΥ, με την επισήμανση να αναζητηθούν οι τιμές αυτών των εξετάσεων στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός για μια ακόμη φορά διασαφήνισε πως στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι «για να επιβιώσει ο ΕΟΠΥΥ, πρέπει να επιβιώσει η αγορά. Ο ΕΟΠΥΥ εξαρτάται από τις εισφορές που εισπράττει από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ασφαλιστικά ταμεία εισπράττουν από τους ασφαλισμένους. Αν δεν γυρίσουμε σε διαδικασίες ανάκαμψης της οικονομίας, δε μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να εξασφαλίζει με ένα μαγικό τρόπο τους πόρους τους οποίους χρειάζεται».
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα, είναι και η συνεισφορά της καθεμίας και του καθενός, για να ξεπεράσουμε την κρίση», αναφέροντας το παράδειγμα ότι «τον Ιούλιο είχαμε 4.717.000 συνταγές. Είναι υπερβολικός αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας» και προσθέτοντας ότι «Δεν είναι, λοιπόν, ευθύνη μόνο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας η προστασία του δημοσίου ταμείου και των υπηρεσιών υγείας. Είναι όλων των εμπλεκομένων».