Μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η εκτέλεση απεργών από αστυνομικούς, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ανακοίνωσε την Παρασκευή τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει το τραγικό περιστατικό.
Από τα πυρά αστυνομικών έπεσαν την Πέμπτη νεκροί, 34 απεργοί μεταλλωρύχοι, με πηγές της αστυνομίας να κάνουν λόγο για “πράξη αυτοάμυνας”.
“Πρέπει να λάμψει η αλήθεια για το τι συνέβη εδώ, για αυτό αποφάσισα να συστήσω μια ερευνητική επιτροπή που θα ανακαλύψει τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζούμα ο οποίος επέστρεψε στη χώρα από το Μοζαμβίκη για να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.
Οι δηλώσεις του Νοτιοαφρικανού προέδρου μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση της χώρας.
Όπως είπε ο Ζούμα, στόχος της κυβέρνησής του είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει ειρηνική, σταθερή, παραγωγική και ακμάζουσα με επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής όλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.-Γερμ. Πρακτ.
Πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον απεργών μεταλλωρύχων.
Το βίντεο της εν ψυχρώ δολοφονίας έχει κάνει το γύρο του κόσμου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και αποτροπιασμό από τη διεθνή κοινότητα.
Οι συγκρούσεις των δυνάμεων της αστυνομίας και των απεργών σημειώθηκαν στο ορυχείο πλατίνας Λονμίν στην Μαρικάνα, στη βορειοδυτική Νότιο Αφρική. Οι απεργοί που κρατούσαν λοστούς και μαχαίρια κινήθηκαν προς τις δυνάμεις της αστυνομίας που νωρίτερα είχε κάνει χρήση χημικών.
Οι αστυνομικοί χωρίς προειδοποίηση άνοιξαν πυρ εκτελώντας πάνω από 30 άτομα. Η σφαγή πραγματοποιήθηκε μπροστά στις κάμερες του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters που αναμετέδωσε αμέσως την είδηση.
“Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει”, δήλωσε ο υπουργός αστυνομίας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 702.
Ένας από τους ακροατές που τηλεφώνησαν στον σταθμό συνέκρινε το αιματηρό επεισόδιο, στο ορυχείο και το εργοστάσιο Μαρικάνα της Λονμίν, με τη σφαγή στο Σάρπβιλ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 1960, όταν η αστυνομία του Απαρτχάιντ είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός πλήθους μαύρων διαδηλωτών σκοτώνοντας πάνω από 50 άτομα.
Οι απεργοί ζητούσαν αυξήσεις στις αποδοχές τους και είχαν απορρίψει τελεσίγραφο της διεύθυνσης του ορυχείου να επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς απειλούνταν με απόλυση.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως οι δυνάμεις της τάξης δεν είχαν άλλη επιλογή. “Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση βίας για να αμυνθούν από την ομάδα των επιτιθέμενων”, πρόσθεσε η αρχιεπιθεωρήτρια Πιγιέγκα, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα και ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς, κάτι που ωστόσο δε φαίνεται στο βίντεο.