Τη λύση των περικοπών στις εφημερίες νοσοκομείων επιλέγει το υπουργείο Υγείας με στόχο να εξοικονομήσει πόρους. Η αρχή θα γίνει από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αττικής, όπου αποφασίστηκε η κατάργηση των εφημεριών στα τμήματα παθολογοανατομικού, κλινικής κυτταρολογίας και ενδοσκοπικού.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά με επιστολή τους εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για την κατάργηση των εφημεριών στο Ιπποκράτειο, ενώ χαρακτηρίζουν την απόφαση “αυθαίρετη και πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία”. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι το υπουργείο προχωρά σε αυτή την κίνηση τη στιγμή που οι γιατροί είναι απλήρωτοι για εφημερίες των τελευταίων 5 μηνών.
Το υπουργείο επιχειρεί να περιορίσει τις δαπάνες σε πλασματικές εφημερίες και σε εφημερίες που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, ώστε συνολικά η δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 320 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011.
Οι εφημερίες που μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας αφορούν αρχικά τις εξής ειδικότητες:
- Δερματολόγοι
- Ενδοκρινολόγοι
- Οφθαλμίατροι
- Ωτορινολαρυγγολόγοι
Οι μεγαλύτερες μειώσεις κονδυλίων που θα κυμανθούν από 9% έως 14% αναμένεται να υποστούν οι εφημερίες σε μικρά νοσοκομεία αλλά και μονάδες της περιφέρειας, όπως στη Νάουσα,, τα Γρεβενά, τα Τρίκαλα και το Καρπενήσι.
Δεύτερο μέτωπο για το υπουργείο Υγείας αποτελεί εκείνο των φαρμακοποιών που σε 11 νομούς της χώρας έκοψαν την πίστωση στους ασφαλισμένους λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί το θέμα της μείωσης κερδών για τους φαρμακοποιούς και για όλους τους παρόχους υγείας προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό MEGA” είπε: “Σε σχέση με τον σχεδιασμό που υπάρχει στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βασίζεται στην πληροφόρηση που υπάρχει από τα ασφαλιστικά ταμεία γαι το πότε έρχονται οι ασφαλιστικές εισφορές, θα είμαστε σε θέση την επόμενη εβδομάδα, από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου, να εξοφλήσουμε το υπόλοιπο των οφειλών του Μαΐου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης. Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις οφειλές του Ιουνίου και Ιουλίου.
Ο κ. Βουδούρης αναγνώρισε ότι οι φαρμακοποιοί “βρίσκονται σε περιδίνηση” και βιώνουν μια ανασφάλεια για το μέλλον, τόνισε όμως πως από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ έχει έσοδα μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να διασφαλίσουν πότε θα δίνουν στον Οργανισμό τα χρήματα. Σημείωσε, μάλιστα, πως είναι γνωστό πως οι ασφαλιστικές εισφορές δέχονται τεράστια πίεση, τόσο λόγω της ανεργίας όσο και λόγω διαφόρων άλλων παραγόντων, όπως είναι η μείωση των συντάξεων.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στο υπάρχον σύστημα, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να επανασχεδιαστεί καθώς πλήττει τους ασφαλισμένους. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για το “πώς θα αντιμετωπίσουμε πιο ριζικά το πρόβλημα” και ανέφερε πως πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ως αναγκαία μέτρα για τον Οργανισμό, ο κ. Βουδούρης ανέφερε την απευθείας κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στον ΕΟΠΥΥ, την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και την αύξηση της συμμετοχής του ΟΓΑ που -όπως είπε- είναι μηδαμινή. Με αυτά, τόνισε ο κ. Βουδούρης, θα εξασφαλιστεί κατά 80% η χρηματοροή του μηνός.
Σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς, ο επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ είπε ότι πρέπει να επανεξεταστούν ο τρόπος εξόφλησης της προμήθειας των φαρμάκων με τις επιταγές, σημειώνοντας ότι “οι 45 ημέρες ίσως να ήταν μικρός χρόνος και θα έπρεπε να γίνουν 60”, καθώς και το θέμα του Τειρεσία, στον οποίο -όπως σημείωσε- εντάσσονται φαρμακοποιοί χωρίς να φταίνε.
Παράλληλα, φάνηκε να στηρίζει το αίτημα των φαρμακοποιών να υπάρξει συμψηφισμός των οφειλών με την εφορία. “Υπάρχει μια αλυσίδα στην οποία δεν είναι μόνον ο ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία, αλλά και οι φαρμακαποθήκες, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες. Όλοι θα πρέπει να κάνουν μια ελάχιστη υποχώρηση μέχρι να τελειώσει το θέμα της δανειακής εξασφάλισης της χώρας για να δούμε πώς πορευόμαστε. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, αυτό που ζούμε σήμερα θα το ξαναζήσουμε” υπογράμμισε ο κ. Βουδούρης.
Την ίδια στιγμή οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ απειλούν με κινητοποιήσεις από τις 3 Σεπτεμβρίου εάν δεν εξοφληθούν στο σύνολό τους και οι δικές τους οφειλές από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, οι οποίες ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν λάβει μόλις 12 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν μόνο σε ιατρικές επισκέψεις και όχι σε ιατρικές πράξεις και εργαστήρια.
http://www.megatv.com