Ριζικές και «βίαιες» αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ δρομολόγησε το «ψαλίδισμα» των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας στα κονδύλια των εφημεριών.
Οι μειωμένες -από 15% έως και 40% ανάλογα με το νοσοκομείο- πιστώσεις για την αποπληρωμή των εφημεριών του τρέχοντος έτους οδήγησαν τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε εξαίρεση Εργαστηρίων και ειδικοτήτων από τα σχετικά προγράμματα, και συνεπώς από τις συνολικές δαπάνες. Σημειωτέον ότι το συνολικό ετήσιο ποσό για τις εφημερίες στο ΕΣΥ εφέτος έχει συρρικνωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ. Το συμπληρωματικό κονδύλι ήταν 25, 6 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Αθήνας, όπου με απόφαση της Διοίκησης και της Ιατρικής Υπηρεσίας, «βγήκαν» εκτός εφημερίας για οικονομικούς λόγους δύο Εργαστήρια, το Κυτταρολογικό και το Παθολογοανατομικό, καθώς και το Τμήμα Ενδοσκοπήσεων.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Ιπποκράτειου, κ. Γιώργο Μπάνη, «καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια να προσαρμοστούν στις διαθέσιμες πιστώσεις οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου, ιδίως οι εφημερίες. Δόθηκε προτεραιότητα στους γιατρούς που είχαν κάνει πραγματικές εφημερίες και όχι εφημερίες ετοιμότητας».
«Αξιολογούνται» εκ νέου οι ιατρικές ειδικότητες του ΕΣΥ
Οι αλλαγές στο σύστημα εφημερίας επέρχονται για τον βασικό πυλώνα του, δηλαδή τους γιατρούς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, οι γιατροί του ΕΣΥ πλέον ιεραρχούνται με κριτήρια αφενός τη φύση της ειδικότητάς τους, αφετέρου τις ανάγκες που καλύπτει στην εφημερία του κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Έτσι, για παράδειγμα, παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι θεωρούνται βασικές ειδικότητες αναγκαίες σε κάθε εφημερία, με τη σχετική λίστα να εμπλουτίζεται με αναισθησιολόγους, ακτινολόγους κα, ενώ εξαιρούνται από τις εφημερίες οδοντίατροι, παθολογοανατόμοι, δερματολόγοι κα.
Ο εξορθολογισμός, όπως χαρακτηρίζονται από στελέχη του υπουργείου οι αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών του ΕΣΥ, κρίνεται επιβεβλημένος – παράλληλα βέβαια είναι μονόδρομος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να επιτευχθεί άμεσα περαιτέρω μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας.
Αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί υπογραμμίζουν πως τα προγράμματα εφημέρευσης δεν «βγαίνουν» πλέον με βάση τις ανάγκες περίθαλψης αλλά προσαρμόζονται στα μειωμένα κονδύλια.
Η διοίκηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ ) με επιστολή της προς τον διοικητή του Ιπποκρατείου τονίζει πως πρόκειται για μια απόφαση που πλήττει το νοσοκομείο, ενώ παράλληλα στρέφεται κατά της ποιότητας υγείας των ασθενών. «Προχωρήσατε αυθαίρετα και πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία στην απαγόρευση εφημέρευσης τμημάτων του νοσοκομείου σας όπως παθολογοανατομικού, κυτταρολογικού, ενδοσκοπικού, αλλά και στην υποβάθμιση της ανάγκης για εφημεριακό έργο και σε άλλες ειδικότητες» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Στάθης Τσούκαλος.
Σε αντίστοιχη επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) διερωτάται πώς θα πραγματοποιηθεί η ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου, χωρίς εφημερίες καίριων και βασικών τμημάτων, όπως του Παθολογοανατομικού και της Κλινικής Κυτταρολογίας και εφιστά την προσοχή στη διοίκηση του νοσοκομείου «προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες εργασίας των ιατρών, αλλά και οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr