ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Α. ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής αποτελεί μία πρότυπη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας και Περίθαλψης στην Αττική για Ανασφάλιστους Πολίτες.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την στήριξη των  ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την  οικονομική κρίση.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Ιατρείου την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι πολίτες, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό έλαβε και τη θεραπευτική του αγωγή από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Επίσης περισσότεροι από 1.000 ασθενείς ανασφάλιστοι, που εξετάστηκαν από άλλους συναδέλφους δημόσιων ή ιδιωτικών ιδρυμάτων και μας προσκόμισαν συνταγή, έλαβαν τα φάρμακα της συνταγής που είχαμε από το Κοινωνικό μας Φαρμακείο ΔΩΡΕΑΝ.

Σε όλους τους ασθενείς που παρακολουθούν οι γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, αλλά και σε αυτούς που παρακολουθούνται από άλλους συναδέλφους και λαμβάνουν χρόνιες αγωγές, έχει καταστεί επανειλημμένα σαφές ότι προκειμένου να λάβουν φάρμακα από το Κοινωνικό μας Φαρμακείο, υποχρεούνται να εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους ειδήμονες θεράποντες ιατρούς, προκειμένου να ρυθμίζονται οι θεραπευτικές τους αγωγές με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την κάθε ασθένεια.

Το 44% των ασθενών που επισκέπτονται το Ιατρείο είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που είχαν κάποια μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία έκλεισε και στη συνέχεια έμειναν ανασφάλιστοι αφενός λόγω των οφειλών στο Ταμείο τους, αφετέρου λόγω των οφειλών στην εφορία. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό αυξάνει μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο λόγω αδυναμίας πληρωμής των εισφορών στον ΟΑΕΕ χιλιάδων ασφαλισμένων, που είτε έκλεισαν την επιχείρησή τους είτε εργάζονται χωρίς να μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ, οποτε είναι χωρίς υγειονομική κάλυψη.

Το 46% ήταν πρώην ασφαλισμένοι ΙΚΑ που έχασαν την κοινωνική τους ασφάλιση λόγω απόλυσης ή λόγω χρόνιας ανεργίας

Το 88% των ασθενών έχασαν την κοινωνική του ασφάλιση μέσα στα έτη 2010, 2011 και 2012.

Έλληνες πολίτες που πλήρωναν χρόνια τις εισφορές τους και τώρα λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και προς τον ΟΑΕΕ αποτελούν το 74% των ασθενών που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ακόμη, αρκετοί από τους προσερχόμενους, είναι άστεγοι που διαμένουν σε κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι.

 

Οι συνηθέστερες ασθένειες

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας ήταν ο καρκίνος, η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες είναι οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Εμβολιασμοί σε Παιδιά

Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι. 8 στα 10 που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής προσέρχονται για δωρεάν εμβολιασμό.

Ειδικότερα το Ιατρείο προσέφερε τις υπηρεσίες τους σε 1168 παιδιά.

Το 84% αυτών προσήλθε για δωρεάν εμβολιασμό.

Το πρόβλημα αποτελεί βόμβα για τη Δημόσια υγεία καθώς επιστρέφουν λόγω μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού σοβαρές παιδικές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγίτιδα, η ηπατίτιδα Β και άλλα.

 

 

Εργαστηριακές Εξετάσεις από εθελοντές εργαστηριακούς γιατρούς και εργαστήρια

Εργαστηριακές εξετάσεις και διαγνωστικό έλεγχο (αιματολογικό, μικροβιολογικό, και απεικονιστικό) εξασφαλίσαμε ΔΩΡΕΑΝ σε όσους ασθενείς μας είχαν επείγοντα και απειλητικά για τη ζωή τους προβλήματα που έπρεπε να διερευνηθούν και να διαγνωσθούν, καθώς σε ασθενείς που έχρηζαν εργαστηριακού ελέγχου για τη ρύθμιση της φαρμακευτικής τους αγωγής

Το άλυτο πρόβλημα: φεύγουν με διάγνωση, περιμένοντας το θάνατο…

Το 20% των ασθενών μας έχει έναν όγκο ή ένα ανεύρισμα ή μία χοληδόχο γεμάτη πέτρες, ή μία κήλη ή νέκρωση της κεφαλή του μηριαίου οστού, καταστάσεις δηλαδή απειλητικές δυνητικά για τη ζωή, αν πρέπει να αντιμετωπισθούν χειρουργικά και χρήζουν νοσοκομείου.

Σε περισσότερους από 100 ασθενείς με όγκο αντιμετωπίσιμο χειρουργικά στο παχύ έντερο, στο μαστό, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη, στον πνεύμονα βρεθήκαμε σε αδιέξοδο όταν είπαμε «πρέπει να χειρουργηθείτε» και λάβαμε την απάντηση «δεν έχω χρήματα».

Αυτούς τους ασθενείς, εν έτι 2012, τους περιμένουμε λοιπόν να πεθάνουν από τον καρκίνο που θα προχωρήσει να γίνει ανεγχείρητος και να καταλήξει τον ασθενή στο θάνατο

Απέναντι σε αυτό το θέαμα της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτίθεται να εξασφαλίσει με κάλεσμα όλων των γιατρών μελών του την εθελοντική συμμετοχή και τη δωρεάν ιατρική παροχή χειρουργικών ή άλλων ιατρικών υπηρεσιών σε τέτοια περιστατικά προκειμένου να σωθούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που τώρα απλά φεύγουν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής περιμένοντας το θάνατο

Ταυτόχρονα, κάνει κάλεσμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλα τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα έξοδα των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

Εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου: Κινδυνεύει η ζωή μητέρας παιδιού επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια του τοκετού!!!

10% των ασθενών που προσέρχονται στο Ιατρείο είναι ανασφάλιστες έγκυοι

Με εθελοντές γιατρούς του ΙΣΑ και εξειδικευμένους ελέγχους σε γυναικολογικά εμβρυομητρικά κέντρα παρακολουθούνται οι έγκυοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά όταν μας ζητούν βοήθεια για να γεννήσουν προγραμματισμένα διότι δεν έχουν τα 800-1000 ευρώ για τη νοσηλεία του τοκετού σε δημόσιο νοσοκομείο

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις εγκυμοσύνες που παρακολουθούμε είναι υψηλού κινδύνου καταστάσεις στις οποίες επιβάλλεται να γεννήσουν προγραμματισμένα με καισαρική τομή (προηγηθείσες καισαρικές τομές, ή πολυδύναμες κυήσεις, ή ακανόνιστη θέση εμβρύου) που δεν έχουν όμως τα χρήματα για το νοσοκομείο.

Εδώ, κινδυνεύει και η ζωή της εγκύου και η ζωή του ή των εμβρύων, χωρίς τη δυνατότητα νοσηλείας και ιατρικής παρακολούθησης στις ώρες του τοκετού.

Ας σημειωθεί δε, ότι η καθυστέρηση εξαγωγής του βρέφους σε πολλές τέτοιες καταστάσεις σηματοδοτεί και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στο βρέφος λόγω ελλιπούς οξυγόνωσης .

Είχαμε περιστατικά τέτοιων κυήσεων υψηλού κινδύνου που παρόλες τις εκκλήσεις μας στο ΥΥΚΑ, δεν βοήθησε κανείς και στον επείγονται τοκετό, τα βρέφη παρουσίασαν προβλήματα υγείας λόγω καθυστέρησης, των οποίων η σοβαρότητα θα φανεί στο μέλλον.

Είναι κρίμα να δίνουμε στην κοινωνία ανάπηρα παιδιά λόγω ολιγωρίας – καθυστέρησης και λάθους πολιτικής ενώ μπορούμε να αποφύγουμε τα τραγικά αυτά συμβάματα:

 

Το Παράδοξο της Ελληνικής Νομοθεσίας

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία στην ελληνική νομοθεσία που δικαιολογεί τα νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών σε κατεπείγουσες καταστάσεις!!!

Δηλαδή, ένας ασθενής που πάσχει από χολολιθίαση και πρέπει να χειρουργήσει τη χοληδόχο κύστη, δε μπορεί αν δεν έχει χρήματα: πρέπει να πληρώσει για να νοσηλευτεί. Αν ο αθσενής αυτός μείνει ανεγχείρητος, κάποια στιγμή η χοληδόχο κύστη με τις πέτρες θα σπάσει και θα προσκαλέσει επείγουσες επιπλοκές στον άρρωστο, οι οποίες απειλούν σαφώς τη ζωή του. Σε εκείνο το στάδιο της κατεπείγουσας αντιμετώπισης, αναλαβάνει η Ελληνική Πολιτεία τα έξοδα του ανασφάλιστου πολίτη, που σε αυτό όμως πια το ύστατο σημείο 1) μπορεί να χαθεί η ζωή του ασθενή και 2) τα νοσήλια είναι πολύ περισσότερα λόγω της αυξημένης ιατρικής φροντίδας σε μονάδες εντατικής.

Έτσι, με το υπάρχον σύστημα και η Ελληνική Πολιτεία πληρώνει και ο Ασθενής τις περισσότερες φορές χάνει τη ζωή του, ενώ ένα στάδιο πριν και η ζωή του θα είχε κερδηθεί και η δαπάνη του ελληνικού κράτους θα ήτνα μικρότερη.

Η στήριξη της Ογκολογικής Κλινικής του κου Συρίγου, που αναλαμβάνει τις χημειοθεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών ανασφάλιστων πολιτών στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» αποτελεί παράδειγμα για όλες τις της κλινικές. Ήδη, έχουν παραπεμφθεί περισσότεροι από 10 ασθενείς από το Ιατρείο

ΙΣΑ: Κάλεσμα ανθρωπιάς σε όλες τις κλινικές όλων των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομείων

 

 

 

Β. ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ 23 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

106.000 χιλιάδες φάρμακα και μεγάλες ποσότητες παραφαρμακευτικού υλικού ο τελικός απολογισμός της συλλογής στα πλαίσια της δράσης του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία» που έλαβε χώρα στους 23 Δήμους: Αμαρουσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Καλλιθέας, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Ίλιου, Π. Φαλήρου, Χαλανδρίου, Βριλλησίων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αχαρνών, Παλλήνης-Γέρακα, Ν.Ηρακλείου, Δάφνης-Υμηττού, Περιστερίου, Βύρωνα, Κηφισιάς, Γαλατσίου, Μεταμόρφωσης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Ραφήνας-Πικερμίου.

Τα φάρμακα μεταφέρθηκαν σε σακούλες των Δήμων με συνεργάτες των Δήμων και εθελοντές στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έγινε η διαλογή βάσει ημερομηνίας λήξεως και παραχωρήθηκαν για καταστροφή φάρμακα ληγμένα, σιρόπια ανοιγμένα καθώς και εισπνεόμενα χρησιμοποιημένα.

Μετά την πρώτη διαλογή έγινε αλφαβητική κατανομή και στη συνέχεια κατηγοριοποίηση των φαρμάκων σύμφωνα με τη δραστική τους ουσία.

Επίσης, στο Ιατρείο συγκεντρώθηκαν και φάρμακα μεγάλης αξίας που έχουν έλλειψη στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και πολύτιμα φάρμακα υψηλού κόστους πολύ αναγκαία για εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή (για ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, τελική νεφρική ανεπάρκεια, μεταβολικά νοσήματα και άλλες χρόνιες καταστάσεις), τα οποία ο ΕΟΠΥΥ δε τα δικαιολογεί πια στους ασφαλισμένους του ή φάρμακα που τον τελευταίο χρόνο σταμάτησαν να κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά.

Επειδή και στις δύο περιπτώσεις, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο αδιέξοδο να πρέπει να πληρώσουν αυτά τα ζωτικής σημασίας φάρμακα ή ακόμη και να μη τα βρίσκουν στο ελληνικό εμπόριο, χορηγήσαμε όσα από αυτά είχαμε σε ασθενείς ανασφάλιστους και ασφαλισμένους που ήταν οικονομικά εξαθλιωμένοι – ασθενείς που θα έμεναν ακάλυπτοι σε χρόνιες ασθένειες που η έλλειψη θεραπείας σημαίνει υποτροπή και θάνατο π.χ. καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, τελική νεφρική ανεπάρκεια, μεταβολικά νοσήματα, χρόνιες ηπατίτιδες κ.α. εκ των οποίων το 74% ήταν Έλληνες.

 

Γ. ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ

  • Το Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε 14 ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας
  • Παραρτήματα Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε ακριτικό Νότο και Βορρά: Καστελόριζο Μεγίστης και Κυπρίνος Ορεστιάδας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, οι δύο φορείς πραγματοποίησαν ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας: από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το Καστελόριζο, την απομακρυσμένη Γαύδο, την ακριτική ζώνη Χάλκης, Νισύρου, Σύμης, Κάσου, Καρπάθου, Ανάφης, Λειψών, Αρκιών, Αγαθονησίου, ως τα Λάβαρα του Σουφλίου, τους Μεταξάδες του Διδυμότειχου και τον Κυπρίνο της Ορεστιάδας. Στόχος του Οδοιπορικού Υγείας ήταν η στήριξη των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών, η διανομή φαρμακευτικού υλικού και αναλωσίμων μέσα από τις κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών και τα Αγροτικά Ιατρεία και η παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων και των υγειονομικών αναγκών των κατά τόπους περιοχών.

8.400 φάρμακα και 160 κιβώτια με αναλώσιμα, παραφαρμακευτικό υλικό και γάλατα προμηθεύσαμε σε 14 ακριτικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας για τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Μέσα από το Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, που ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του και αναμένεται να συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2012, αγκαλιάζουμε τους ακρίτες της άγονης Ελλάδας, υιοθετούμε τα προβλήματα τους, και βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε: εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούμε τα προβλήματα τους μα και τις προσδοκίες τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και οικοδομούμε μία γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.

Στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, στο ακριτικό Καστελόριζο εγκαινιάζεται στις 17 Αυγούστου 2012 το Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Δήμο Μεγίστης. Στόχος της ίδρυσης Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής είναι ο εφοδιασμός των κατοίκων του Καστελόριζου σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα, η καταγραφή των υγειονομικών τους ελλείψεων και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας με έμψυχο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Επόμενος στόχος είναι η ίδρυση παραρτήματος και στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, στον ορεινό Κυπρίνο της Ορεστιάδας.

Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί που το κράτος δε μπορεί. Ενωμένοι, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται.

Μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε πριν 6 μήνες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, χαράζουν έναν δρόμο που στοχεύει στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό, μια προσπάθεια από πολλούς για πολλούς, με γνώμονα την αγάπη για το συνάνθρωπο που μας χρειάζεται.

 

 

Δ. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από 20 Αυγούστου 2012. Σε πέντε σημεία της Αθήνας – στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα τέσσερα παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου, θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους εμβολιαστικούς σταθμούς.

Η δράση υλοποιείται με τη στήριξη των Δημάρχων Ίλιου κου Ζενέτου, του Δημάρχου Ηλιούπολης κου Βαλασσόπουλου, του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κου Πανά και του Δημάρχου Νέου Ηρακλείου κου Βαλασσόπουλου, καθώς επίσης και στα δύο Κοινωνικά Ιατρεία του Περιστερίου, που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Περιστερίου κ Χρυσόστομου και του Δημάρχου Περιστερίου κου Παχατουρίδη.

Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται στα 6 Παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που δημιουργήθηκαν στη Μητρόπολη Περιστερίου, στο Δήμο Περιστερίου, στο Δήμο Ίλιου, στο Δήμο Νέου Ηρακλείου, στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και στο Δήμο Ηλιούπολης.

Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 20 Αυγούστου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος. στο τηλέφωνο 2103847374

Οι γονείς θα μπορούν να προσκομίζουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους από Δευτέρα 27 Αυγούστου έως Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012, να καταγράφονται στις λίστες τα εμβόλια που χρειάζονται τα παιδιά τους.

Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα τους δοθούν στους ανωτέρω σταθμούς, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου στους κατόπιν ραντεβού. Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο “catch up” στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.

Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ            Ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Γιώργος Πατούλης              Κωνσταντίνος Δήμτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *