Συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και μεγάλη ανησυχία στους πολίτες προκάλεσε το κρούσμα φυματίωσης που εντοπίστηκε σε αλλοδαπό εργαζόμενο σε κεντρικό εστιατόριο του Συντάγματος.
Ο ασθενής από το Μπαγκλαντές νοσηλεύεται στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Νοσοκομείου Σωτηρία από τις 6 Ιουλίου και η πορεία της υγείας του διαρκώς βελτιώνεται, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο αναπληρωτής διοικητής Γιάννης Στεφάνου.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι από τους ελέγχους με τη δερμοαντίδραση Mantoux που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στους 18 εργαζομένους του εστιατορίου οι εννέα βρέθηκαν θετικοί και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα παίρνουν φάρμακα για έναν μήνα για προληπτικούς λόγους.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρά τις προόδους στη θεραπεία, η φυματίωση σήμερα πυροδοτείται από την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών του βάκιλου Koch που προκαλεί τη νόσο.
Στην εξάπλωση της νόσου βοηθούν η έξαρση του AIDS, η φτώχεια και η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αλλά και οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα από χώρες όπου ενδημεί η νόσος.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, η φυματίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ασθενούς εάν δεν αντιμετωπιστεί.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται 460 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν δύο κρούσματα την ημέρα. Η αναλογία των περιστατικών φυματίωσης είναι δύο αλλοδαποί και ένας Ελληνας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του «Σωτηρία».
Η μετάδοση
Η φυματίωση εξαπλώνεται με τα σταγονίδια, όταν ένα άτομο με λοίμωξη βήχει, συνομιλεί ή φτερνίζεται. Σε γενικές γραμμές, όπως τονίζουν οι ειδικοί, χρειάζεται παρατεταμένη έκθεση σε μολυσμένο άτομο για να προσβληθεί κάποιος και ακόμη και τότε ίσως δεν εμφανιστούν συμπτώματα της νόσου.
-Ο βήχας που διαρκεί τρεις ή περισσότερες εβδομάδες με πτύελα που συνήθως περιέχουν αίμα
-Απώλεια βάρους
-Κόπωση
-Χαμηλός πυρετός
-Νυχτερινές εφιδρώσεις
-Ρίγη
-Πόνος στον θώρακα με την αναπνοή ή τον βήχα (πλευρίτιδα)
Το «μαντού»
Η διάγνωση γίνεται με την ενέσιμη δερματική δοκιμασία Mantoux (μαντού) που γίνεται συνήθως στο χέρι. Θα χρειαστεί να περάσουν από 48 έως 72 ώρες μέχρι να υπάρξει μια τοπική αντίδραση στο σημείο που έγινε η ένεση και, ανάλογα με την ανταπόκριση, η δοκιμή είναι θετική ή αρνητική. Μια θετική απάντηση χαρακτηρίζεται από σκληρό και πρησμένο δέρμα στο σημείο της ένεσης και αυτό συνήθως είναι ένδειξη φυματίωσης. Αξίζει να τονιστεί ότι μόνο οι ασθενείς μεταδίδουν τη νόσο και όχι όσοι είναι θετικοί στο Μantoux.
Οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά για έξι έως 12 μήνες για να καταστρέψουν τον βάκιλο. Για τα παιδιά υπάρχει εμβόλιο για τη φυματίωση, το BCG, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.
Ρίτα Μελά
http://www.dimokratianews.gr