Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων των Νοσοκομείων και των συγχωνεύσεων των Διοικήσεων τους.
«Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα μετρήσουμε τα ποιοτικά αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος και εδώ είμαστε αν χρειαστούν διορθωτικές παρεμβάσεις να γίνουν», ανέφερε απόψε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι οι συνενώσεις θα προχωρήσουν στην πλειονότητά τους με υπουργικές αποφάσεις.
«Οι συνενώσεις θα γίνουν με τρόπο που θα ενισχύει την αποτελεσματικότητα. Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς. Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο», δήλωσε ο κ. Τιμοσίδης για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα. Σχολιάζοντας δε τις επισημάνσεις βουλευτών για την έλλειψη νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ο υφυπουργός Υγείας δεν δίστασε να παραδεχθεί πως «είναι εντυπωσιακό το πόσο άδεια από νοσοκομειακές δομές είναι η Ανατολική Αττική», και πως θα πρέπει να αναζητηθεί το καλύτερο σημείο για τη δημιουργία δομών που θα εξυπηρετούν τους πολίτες.
Οι αναφορές του υφυπουργού στις επικείμενες ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων έγιναν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με αφορμή την ενημέρωση -επίδειξη του νέου υγειονομικού χάρτη στους βουλευτές.
Ο Υγειονομικός Χάρτης που δημιουργήθηκε με την εποπτεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κυριόπουλο, έχει στόχο την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση όχι μόνο για τις υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα αλλά και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού. Στον χάρτη θα υπάρχουν δείκτες θνησιμότητας, ασθένειες και αιτίες θανάτου σε επίπεδο νομού. Γεωγραφική θα είναι η απεικόνιση και των υπηρεσιών υγείας για όλη την Ελλάδα ενώ θα είναι “προσιτά” ακόμη και στοιχεία παροχής υπηρεσιών ανά κλινική, στοιχεία για τη νοσοκομειακή κίνηση ακόμη και για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
«Ο Υγειονομικός Χάρτης είναι εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας και του Υπουργείου για να μπορεί να σχεδιάσει πολιτικές για την υγεία σε όλους τους τομείς», είπε ο κ. Τιμοσίδης επισημαίνοντας ότι με την παρατήρηση και μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων ή των αυξημένων νοσημάτων, θα μπορεί η Πολιτεία να αναπτύξει και τις αναγκαίες δομές και να αξιοποιήσει καλύτερα το προσωπικό.