Ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στους ασθενείς υπόσχεται ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα που ετοιμάζουν ερευνητές από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα, το οποίο θα επεξεργάζεται βασικά στοιχεία κάθε ασθενούς, όπως πάθηση από την οποία πάσχει, ηλικία και βάρος, και στη συνέχεια θα… προτείνει το πλέον κατάλληλο φάρμακο για την περίπτωσή του.
Το σύστημα αυτό θα διευκολύνει τους γιατρούς, ενώ τα οφέλη από την εφαρμογή του αναμένεται να είναι πολλαπλά, όπως για παράδειγμα αποτροπή λαθών στη συνταγογράφηση, ελαχιστοποίηση παρενεργειών και λανθασμένων χορηγήσεων φαρμάκων, εξορθολογισμός των δαπανών σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κι ασφαλιστικά ταμεία, μειώνοντας το συνολικό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης σε εθνική κλίμακα.
Την κατασκευή του συστήματος αυτού, που έχει το όνομα «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» κι αναμένεται να είναι έτοιμο για χρήση σε δύο χρόνια, έχουν αναλάβει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ) και της εταιρείας Ergobyte AE. Το έργο θα βασιστεί στη χρήση τεχνολογιών του σημασιολογικού ιστού για την τυπική αναπαράσταση της γνώσης, η οποία είναι διαθέσιμη στην εταιρεία Ergobyte AE κι έχει χρησιμοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών, όπως ο φαρμακευτικός οδηγός ΓΑΛΗΝΟΣ. Ο ρόλος του ΙΠΤΗΛ στο συγκεκριμένο έργο είναι η έρευνα και η ανάπτυξη των κατάλληλων δομών γνώσης και μεθοδολογιών επεξεργασίας σε μεγάλη κλίμακα για την παροχή των φαρμακευτικών υποδείξεων.
Το έργο «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» χρηματοδοτείται με το ποσό των 200.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Μακεδονίας – Θράκης.
«Το έργο ‘Πανάκεια’ είναι ένα πρόγραμμα που θα ‘χτιστεί’ πάνω στον φαρμακευτικό οδηγό Γαληνό, οι χρήστες του οποίου είναι και ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Με τον Γαληνό, μέσω ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, δίνεται η δυνατότητα ελέγχου συγχορήγησης φαρμάκων κυρίως για περιπτώσεις ηλικιωμένων που παίρνουν πολλά φάρμακα. Το επόμενο βήμα είναι το έργο ‘ΠΑΝΑΚΕΙΑ’, με το οποίο ο χρήστης θα εισάγει στοιχεία για τη νόσο του ασθενή, την ηλικία και το βάρος του κι αυτά θα ελέγχονται μέσω του αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης και θα προτείνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ουσιαστικά, θα δίνει κατευθύνσεις για την αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί στον ασθενή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαθιστά τον γιατρό, ο οποίος θα λαμβάνει την τελική απόφαση», εξηγεί στη «Μ» ο διευθύνων σύμβουλος της Ergobyte AE, Γιώργος Νικολαΐδης, και προσθέτει ότι πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ξεκίνησε μία παρόμοια προσπάθεια στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει προχωρήσει πολύ. Στόχος των ερευνητών, πάντως, είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή στην Ελλάδα και μετά να προωθηθεί και στο εξωτερικό.
Σε 2 χρόνια μπαίνει σε παραγωγική διαδικασία
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η προεργασία για το έργο άρχισε στις 21 Ιουνίου κι εκτιμάται ότι τον Ιούλιο του 2012 θα μπορεί να δοκιμαστεί σε πιλοτική φάση, ενώ σε δύο χρόνια θα μπορέσει να μπει σε παραγωγική διαδικασία.
«Σίγουρα, αν όλα πάνε καλά, θα στοχεύσουμε σε συνεργασία με δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Πιστεύουμε ότι μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές από την εφαρμογή αυτή. Κι αυτό, διότι, η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι για το 10% των θανάτων κυρίως σε ηλικιωμένους ευθύνεται η λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή», επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης και προσθέτει ότι θα καλύπτουμε όλο το φάσμα των ασθενειών, με τη συμβολή των ερευνητών του ΕΚΕΤΑ και του ΙΠΤΗΛ και με τη συνδρομή των συνεργαζόμενων γιατρών. Στην πιλοτική εφαρμογή θα υπάρχει και δυνατότητα βαθμολόγησης του προγράμματος από τους χρήστες, ώστε να γίνουν και βελτιώσεις.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
http://www.makthes.gr/news/reportage/91105/