Την αγωνία τους για την υποστελέχωση νευραλγικών Κλινικών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Χανίων, όπως η Αιματολογική και η Χειρουργική, εκφράζουν ασθενείς και γιατροί του Ιδρύματος.
Και αυτό διότι λήγει η σύμβαση τεσσάρων επικουρικών γιατρών σε κάθε Κλινική, με αποτέλεσμα -λόγω της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης και της αναστολής των διορισμών και των μονιμοποιήσεων- οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών να μην ανανεώνονται. Γιατροί και ασθενείς τονίζουν την επιτακτική ανάγκη της επαρκούς στελέχωσης των Κλινικών με ιατρικό προσωπικό και ζητούν την άμεση επέμβαση των αρμόδιων φορέων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει σε επιστολή της προς τα ‘Χ.Ν.’ η κα Στυλιανή Μπαμπουνάκη, ασθενής με χρόνιες παθήσεις που νοσηλεύεται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων και εκφράζει την αγωνία της για το αβέβαιο μέλλον της Κλινικής.
«Νοιώθω πικρία, αγωνία, ανασφάλεια βλέποντας το Νοσοκομείο Χανίων να αργοσβήνει αλλά κυρίως την Αιματολογική Κλινική που νοσηλεύομαι», τονίζει η κα Μπαμπουνάκη η οποία επισημαίνει την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην Κλινική.
Ειδικότερα, στην επιστολή της η κα Μπαμπουνάκη αναφέρει: «Είμαι μία ασθενής με χρόνιες παθήσεις που νοσηλεύομαι στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων η οποία ασφυκτιά από ασθενείς με σοβαρές αιματολογικές παθήσεις. Θέλω να εκφράσω την πικρία μου, την αγωνία μου και την ανασφάλεια μου βλέποντας το Νοσοκομείο Χανίων να αργοσβήνει αλλά κυρίως βέβαια η Αιματολογική Κλινική που νοσηλεύομαι.
Όλα τα περιστατικά έχουν την καλύτερη συμπαράσταση από όλους: διευθύντρια γιατρούς, προϊσταμένη και προσωπικό που παρέχουν την καλύτερη βοήθεια και συμπεριφορά που μπορούν. Το Υπουργείο Υγείας διώχνει τους γιατρούς ή τους αναγκάζει να φεύγουν με τα μέτρα που παίρνει και τους επιβάλλει. Γιατροί που έχουν δουλέψει χρόνια με αυταπάρνηση σ’ αυτό που κάνουν και έχουν σταθεί στους ασθενείς με πολλή αγάπη και κατανόηση.
Τώρα μένει μία γιατρός πολύ ικανή και με μεγάλες δυνατότητες. Πόσο όμως μπορεί να αντέξει τόση ένταση και τόση πίεση; Ο χρόνος πέφτει λίγος, όσο κι αν τρέχει πόσο θα αντέξει; Θέλουν να κλείσουν την Αιματολογική Κλινική Χανίων όπως έκλεισαν πριν δύο χρόνια αυτή του Ρεθύμνου. Πού θα πηγαίνουμε μετά; Στο Ηράκλειο;
Πόσοι χωράμε και εκεί καθώς ο καρκίνος θερίζει χωρίς έλεος; Και πόση αντοχή έχει ένας άνθρωπος με τέτοια προβλήματα υγείας και τέτοια οικονομική δυσχέρεια να τρέχει στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα;
Ας κάνουν κάτι, λοιπόν, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας και οι φορείς των Χανίων και του Ρεθύμνου αλλά πολύ σύντομα. Είναι εντελώς άδικο να κλείσει η Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων και να μείνουμε στη μαύρη μας μοίρα τόσοι ασθενείς και από τους δυο Νομούς».
Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ
«Η Αιματολογική Κλινική στελεχωνόταν με γιατρούς επικουρικούς, δηλαδή γιατρούς συμβασιούχους για έναν χρόνο. Με αποτέλεσμα τώρα με την υπάρχουσα κυβερνητική πολιτική, την αναστολή των διορισμών και των μονιμοποιήσεων, να μην ανανεώνεται η σύμβαση των επικουρικών γιατρών.
Στην Αιματολογική είναι τέσσερις γιατροί. Από αυτούς οι δύο γιατροί που είναι επικουρικοί, φεύγουν (επειδή λήγει η σύμβασή τους) αυτές τις μέρες, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται κατά το 50% το ιατρικό προσωπικό της Κλινικής», επεσήμανε η αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ κα Νίκη Μπαρδάτσου.
«Όπως είναι λογικό, δεν μπορεί να λειτουργήσει με έναν και δύο γιατρούς ολόκληρη Κλινική, καλύπτοντας όλο τον Νομό και μάλιστα με αιματολογικούς ασθενείς με τόσο σοβαρά προβλήματα όπως οι λευχαιμίες κ.ά.», τόνισε η κα Μπαρδάτσου.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
«Όμως και οι Χειρουργικές Κλινικές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Διότι φεύγουν οι επικουρικοί γιατροί αλλά και επειδή λόγω της αναστολής των υπογραφών από τα Υπουργεία, δεν έρχονται ούτε καν ειδικευόμενοι. Δηλαδή υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις ειδικευομένων στα Νοσοκομεία, αρκετό καιρό τώρα. Και ενώ υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής γιατρών που περιμένουν τη σειρά τους για να αρχίσουν την ειδικότητά τους, έχει μπλοκαριστεί η υπογραφή των διορισμών τους με αποτέλεσμα οι Κλινικές να αποδυναμώνονται και από ειδικευόμενους», τόνισε η κα Μπαρδάτσου, σύμφωνα με την οποία στην Α’ Χειρουργική Κλινική λήγουν οι συμβάσεις δύο γιατρών.
« Στην Α’ Χειρουργική Κλινική παραμένουν τρεις γιατροί οι οποίοι υποχρεούνται να χειρουργούν, να κάνουν ταυτόχρονα τις εφημερίες του μήνα, να είναι δέσμιοι των εφημεριών οι οποίες είναι απλήρωτες, να μην μπορούν να κάνουν χρήση των ρεπό τους και γενικά να κινδυνεύει ακόμη και η υγεία των ίδιων των γιατρών, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες σε 24ωρη βάση. Έτσι ο κόσμος βρίσκει λίγους γιατρούς, ταλαιπωρημένους και απλήρωτους», κατέληξε η κα Μπαρδάτσου.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η επ’ αόριστον η επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο Χανίων οι οποίοι ζητούν την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.
«Η Πολιτεία πρέπει να εισακούσει τα αιτήματά μας, αλλά και τον κόσμο που έρχεται στο Νοσοκομείο και δεν βρίσκει γιατρούς, υλικά, δεν εξυπηρετείται, πληρώνει από την τσέπη του εξετάσεις, εισιτήρια στα ιατρεία.
Θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι είμαστε γιατροί που πραγματικά δουλεύουμε από φιλότιμο και κάτω από αντίξοες συνθήκες και απλήρωτοι. Παλεύουμε όχι μόνο για τα καθαρά κλαδικά και οικονομικά μας θέματα αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, είτε με την αύξηση του προσωπικού ή την προμήθεια των απαραίτητων των υλικών κ.ά.
Παλεύουμε για τον κόσμο που έρχεται καθημερινά όλο και περισσότερο στο Νοσοκομείο διότι αυτές τις δύσκολες ημέρες δεν μπορεί να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να λύσει το ιατρικό του πρόβλημα», επεσήμανε η αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ.
Μάλιστα σύμφωνα με την κα Μπαρδάτσου τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στην προσέλευση των ασθενών που προσφεύγουν στο Νοσοκομείο Χανίων καθώς είτε έχουν μείνει ανασφάλιστοι είτε είναι άνεργοι.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών του Νοσοκομείου κ. Νίκος Δασκαλάκης ανέφερε: «Δυστυχώς λήγουν οι συμβάσεις επικουρικών γιατρών και καμία ανανέωση δεν έρχεται γι’ αυτούς. Κάτι που σημαίνει υπολειτουργία για μια Κλινική. Έτσι οι εφημερίες θα ‘βγαίνουν’ πολύ δύσκολα και επιπλέον επειδή οι πέραν των επτά εφημεριών δεν πληρώνονται, εξίσου δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να κάνει δέκα και έντεκα εφημερίες τον μήνα. Πλέον όλα εναπόκεινται στο φιλότιμο των γιατρών διότι σεβόμαστε το γεγονός ότι τίθεται θέμα υγείας και ζωής των ασθενών».