Καλοκαίρι 2012. Ακολουθεί μια συνηθισμένη στιχομυθία μεταξύ φίλων:
Χ: Γειά σου φίλε μου! Όλα καλά;
Υ: Εδώ παλεύουμε. Δύσκολα τα πράγματα..
Χ: Έχεις δίκιο.. Ε θα δούμε τι θα γίνει..
Λοιπόν, επειδή από αυτά τα απλά και γιατί και τα απλά είναι πολιτική (πολιτική είναι όλα), ξέρετε τι λέω (αν αυτό ενδιαφέρει βέβαια); Λέω ..ναι οι περιστάσεις δείχνουν να είναι εξαιρετικά δυσμενείς, αλλά προτείνω στην ερώτηση «Γεια σου φίλε! Όλα καλά;».. την εξής απάντηση: «Παλεύουμε, τα πράγματα είναι αμφίρροπα !».
Τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι το αποτέλεσμα των μελλούμενων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιλογές μας και τις πράξεις μας. Έχει σημασία να γνωρίζουμε το αν είναι καλά ή άσχημα τα πράγματα, έχει όμως περισσότερη σημασία να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τα πράγματα.
Σχολιάζω τις εξής ρήσεις για την αίσθηση της σημερινής πραγματικότητας, νοηματοδοτώντας τις πράξεις που πρέπει να ακολουθήσουν:
-«αν είναι έτσι όπως τα λες έχεις δίκιο..» λέει μάλλον ειρωνικά ένας φίλος γέροντας. Θέλει να πει ότι βαριέμαι να σου απαντήσω, «αν είναι έτσι» δηλαδή αν είναι αλήθεια, αφήνοντας νε εννοηθεί ότι ντε και καλά αυτό που υποστηρίζει κάποιος δε σημαίνει ότι είναι αλήθεια (άλλωστε την αλήθεια δεν την έχει κανείς). Προτείνω να μην υιοθετούμε αυτό που στέλνεται στα αυτιά μας ως μήνυμα. Θέλει λίγη επεξεργασία.
– «έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δε θα πάνε» έλεγε ο Ναζίμ Χικμέτ (Τούρκος ποιητής, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη). Αυτό που εννοούσε ήταν ότι οι καταστάσεις θα αλλάξουν σίγουρα, το θέμα είναι αν θα είμαστε εμείς που θα τις αλλάξουμε ή οι άλλοι..
–«οι άνθρωποι είμαστε αποτελέσματα της ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε την ιστορία..» έχει πει ο Έριχ Φρόμ ένας μεγάλος κοινωνικός φιλόσοφος. Δε μένουμε απαθείς ως αποτελέσματα, δρούμε. Σε αυτήν τη δαρβινική μορφή της αλληλοεξαρτώμενος κοινωνίας και πολιτικής κατάστασης η δράση οφείλει να είναι αποτελεσματική και γίνεται αποτελεσματική ΔΡΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ σε αυτήν..
Όχι άλλο «θα δούμε τι θα γίνει», ας συγχρονίσουμε τα ρολόγια !
ΥΓ: αν ήμουν πολιτικός ηγέτης σήμερα θα είχα μαζί μου έναν πολιτικό επιστήμονα και πολλούς ψυχολόγους..