Ξεμπλοκάρει το Ελεγκτικό Συνέδριο τις δαπάνες για τις προμήθειες υλικοτεχνικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί στις αρνητικές εισηγήσεις δύο αρμόδιων τμημάτων του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας.
Με 22 ψήφους έναντι 13, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έδωσε λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί, κρίνοντας τελικά πως οι ανάγκες της δημόσιας υγείας υπερισχύουν των προβλημάτων συνταγματικότητας του νόμου 3984/2011, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα έγκρισης δαπανών χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, διάταξη που κρίθηκε παράνομη τόσο από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και από το Δ’ τμήμα του δικαστηρίου. Μάλιστα, το Δ’ τμήμα είχε αποφανθεί ότι οι διατάξεις του νόμου είναι αντίθετες στο κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ωστόσο, που συνεδρίασε σήμερα, έκρινε ότι στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ασθενών και ιδιαίτερα εκείνων με χρόνιες παθήσεις, μπορεί να καμφθεί η κοινοτική νομοθεσία και να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμών.
Όμως, οι δικαστές έθεσαν και μία προϋπόθεση, ζητώντας να μπει ένα όριο τιμών, όπως αυτό προβλέπεται από το Παρατηρητήριο Τιμών. Για το θέμα είχε παρέμβει με δύο επιστολές του ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος είχε αναφέρει προς την ηγεσία του δικαστηρίου ότι «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας απαιτούν την άμεση λύση του θέματος, με σκοπό να αποφευχθεί διακινδύνευση ανθρώπινης ζωής και τελικά αποφυγή απρόβλεπτων γεγονότων, όπως ο θάνατος ασθενών».
Κι αυτό γιατί οι δικαστικές συνθέσεις υπό τον αντιπρόεδρο Ν. Αγγελάρα απέκρουσαν την έγκριση δαπανών δύο νοσοκομείων (Τζάνειο, Θριάσιο) που αφορούσαν σε υγειονομικό υλικό (π.χ. βηματοδότες, ηλεκτρόδια- εισαγωγείς βηματοδοτών κ.λπ.) που είχαν προμηθευτεί παλαιότερα. Παραδείγματος χάριν, η προμήθεια βηματοδοτών για το Τζάνειο νοσοκομείο, που είχε γίνει το 2010, κόστιζε 72.679 ευρώ.
Κατά την εξέταση των σχετικών δαπανών, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 3984/11 (και του ν. 4025/11) είναι αντίθετες στο εθνικό συνταγματικό, αλλά και στο κοινοτικό δίκαιο, καθώς επιχειρούν να νομιμοποιήσουν συλλήβδην διάφορες προμήθειες ιατροτεχνολογικού υλικού που είχαν προμηθευτεί νοσοκομεία από τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 μέχρι τα τέλη του 2011.
Αρκετές από τις προμήθειες αυτές παρουσίαζαν προβλήματα νομιμότητας, καθώς δεν είχε προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία, αλλά είχε προτιμηθεί η απευθείας διαπραγμάτευση και ανάθεση των προμηθειών σε διάφορους αναδόχους με «σπάσιμο» των απαιτούμενων δαπανών σε μικρότερα ποσά (π.χ. ανά 15.000 ευρώ), έτσι ώστε να φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να προηγηθεί διαγωνισμός.
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης