«Μαύρα μεσάνυχτα αποδεικνύεται ότι έχουν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι παρακοιμώμενοι σύμβουλοί της και σοφοί, για την πραγματική εικόνα του ΕΣΥ» σχολιάζει το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επισημαίνοντας πως η τελική πρόταση για την αναδιάταξη του συστήματος «αποτελεί μνημείο προχειρότητας και βρίθει από λανθασμένα νούμερα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις κλίνες που λειτουργούν, τις χειρουργικές και γενικά ιατρικές πράξεις που διενεργούνται ανά νοσοκομείο».
Οπως καταγγέλλει ο σύλλογος, στο κεφάλαιο για τις συνενώσεις κλινικών «αποκαλύπτεται η συνέχεια της τακτικής για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της ολοήμερης λειτουργίας και τώρα προωθείται με την επιχειρούμενη θεσμοθέτηση 550 κλινών υπό την ονομασία “ειδικές θέσεις”, που θα προορίζονται και θα διατίθενται σε Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες (ελληνικές ή ξένες).
»Επίσης μεταξύ άλλων προτείνεται η ανακατανομή 600 γιατρών του ΕΣΥ χωρίς καμιά περαιτέρω επεξήγηση ή προηγηθείσα συζήτηση με την ΟΕΝΓΕ και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες παραμέτρους, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν».
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, το Μνημόνιο προβλέπει για τον πολυδιαφημιζόμενο ΕΟΠΠΥ (Εθνικό Οδοστρωτήρα Πλήρους Υποβάθμισης Υγείας όπως τον ονομάζει!) σημαντική μείωση του διοικητικού προσωπικού τουλάχιστον κατά 50% και, σε πρώτη φάση, των συμβεβλημένων ιατρών τουλάχιστον κατά 25%.
13.000 κλίνες μείον
«Το ΕΣΥ», τονίζει ο σύλλογος «χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις και τομές, μέτρα ορθολογικά και συγκεκριμένα, που να βασίζονται σε διακομματική αποδοχή, να διασφαλίζουν τη συμμετοχή των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, τη διαφάνεια στη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του ΕΣΥ, με την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας που θα έχουν ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, στοιχεία που λείπουν παντελώς από την υπό διαβούλευση πρόταση».
«Ο υπουργός Υγείας» καταλήγει «επιχειρεί να περικόψει 13.000 κρεβάτια. Αυτό θα επιφέρει μείωση ιατρικού προσωπικού που θα κυμανθεί από 3.900 έως 5.850 γιατρούς του ΕΣΥ και 3.250 ειδικευόμενους, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ. Αναφορικά με το υπόλοιπο πάσης φύσεως προσωπικό, οι μειώσεις υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν από 26.000 έως και 39.000 άτομα».