Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στα Ακριτικά Νησιά της Ελλάδας ΓΑΥΔΟΣ – ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ – ΛΕΙΨΟΙ – ΑΡΚΙΟΙ

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους στα άγονα νησιά της Ελλάδας για να παρέχουν στους ακρίτες την ποιότητα της ζωής και της υγείας που τους αξίζει.

 

Με το μήνυμα “Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε” ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη φάση του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας που πραγματοποίησαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για τη στήριξη των κατοίκων ακριτικών νησιών.

Το Οδοιπορικό Υγείας ξεκίνησε στα πλαίσια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν οι δύο φορείς το Φεβρουάριο του 2012 για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων πολιτών. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το Μάιο 2012 με τη Χάλκη, τη Σύμη, τη Νίσυρο και τελικά την ίδρυση Παραρτήματος του Ιατρείου στο Καστελόριζο.

Στη δεύτερη φάση, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, πρωτοστατούντων του Προέδρου του ΙΣΑ, κου Γιώργου Πατούλη και του Γεν Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κου Κ Δήμτσα, επισκέφθηκαν τους ακρίτες από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τη Γαύδο ως το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς για να προμηθεύσουν τα Αγροτικά Ιατρεία με φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό, να καταγράψουν τις υγειονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να υιοθετήσουν τα προβλήματα των κατοίκων των περιοχών.

 

Στη Γαύδο, θα μπορούσαν να σωθούν ψυχές αν το Αγροτικό Ιατρείο είχε τηλέφωνο, αν είχε ρεύμα όλο το 24ωρο και πρόσβαση στο διαδίκτυο!!! Τότε, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή το Σύστημα της Τηλεϊατρικής και να σωθούν ασθενείς…”Ο εξοπλισμός υπάρχει από το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής που εφαρμόζουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και  ο Δήμος Γαύδου. Ο αγροτικός γιατρός θέλει να εκπαιδευτεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο…δεν υπάρχει ούτε καν τηλέφωνο στο Ιατρείο…και τις βραδινές ώρες δεν υπάρχει ούτε ρεύμα…”, δήλωσαν με απόγνωση οι εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γαύδο.

 

Κανένα φαρμακείο δεν υπάρχει στο Αγαθονήσι. “Κάποτε μας προμήθευαν φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, τώρα έπαψε και αυτό..” σημείωσαν με πόνο ψυχής ο Δήμαρχος κος Κοττορος και οι κάτοικοι του νησιού καταθέτοντας την αγωνία τους για την καθυστερημένη άφιξη των αναγκαίων φαρμάκων λόγω των δυσκολιών πρόσβασης του νησιού και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα. Πολλοί κάτοικοι δήλωσαν ότι, όταν ο καιρός το επιτρέπει, βρίσκουν καταφύγιο στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σάμου, που όπως λένε του έσωσε πολλές φορές.

 

Στους Λειψούς, οι ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν στα μεγαλύτερα νησιά για μία εξέταση αίματος και μία ακτινογραφία!!! Το Πολυδύναμο Ιατρείο των Λειψών, που έχει τον αρτιότατο εξοπλισμό για αιματολογικές και μικροβιολογικές καταστάσεις, δεν τον λειτουργεί γιατί δεν τους προμηθεύονται τα αναλώσιμα (αντιδραστήρια) για τις εξετάσεις. Επίσης, ένας χώρος εξοπλισμένος με τα απαραίτητα ακτινολογικά μηχανήματα δε λειτουργεί λόγω έλλειψης χρημάτων για την απαραίτητη ακτινοπροστατευτική μόνωση. Για μία ακτινογραφία, οι ασθενείς πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο νησί!. Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να προασπίσουμε μια καλή ποιότητα ζωής στη νησιωτική περιφέρεια του Αιγαίου και να αναχαιτίσουμε την αναγκαστική μετανάστευση των κατοίκων μας, δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών κος Μπενέττος.

 

Στους Αρκιούς, καταγράψαμε τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό για την κάθε οικογένεια και ανοίξαμε γέφυρα μελλοντική υγειονομικής στήριξης έγκυρα και έγκαιρα, με την υπόσχεση να μη μείνει κανένας κάτοικος στο νησί χωρίς τα απαραίτητα φάρμακά του. Επίσης, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής εξέτασε τα τελευταία 6 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε ένα νησί χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακα, χωρίς καμία μέριμνα από την πολιτεία. Ο Δήμαρχος Πάτμου,κος Στόικος, στην οποία ανήκουν αυτοδιοικητικά οι Αρκοί, υποδέχθηκε με μεγάλη συγκίνηση τους εκπροσώπους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, εκφράζοντας την βαθειά του ευγνωμοσύνη για την στήριξη των κατοίκων στο υγειονομικό επίπεδο.

 

 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης και ο Γεν Διευθυντής της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ κος Δήμτσας δήλωσαν ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής υιοθετεί μέσα από τα Οδοιπορικά Υγείας, τα προβλήματα των κατοίκων των άγονων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών.

Κατά την επίσκεψη σε κάθε νησί, εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής εξέτασαν τους κατοίκους που παρουσίαζαν προβλήματα υγείας, έλεγξαν την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού  και προέβησαν στους απαραίτητους εμβολιασμούς σε όσα παιδιά χρειάστηκαν εμβόλια.

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους στα άγονα νησιά της Ελλάδας για να παρέχουν στους ακρίτες την ποιότητα της ζωής και της υγείας που τους αξίζει, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στα νησιά τους, για να ζήσουν σε μια Ελλάδα που δεν είναι ξεχασμένη. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί  που το κράτος δε μπορεί. Ενωμένοι, η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται.

Στην προσπάθεια αυτή ευχαριστούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους για τη συμπαράσταση στο έργο μας και εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες στο Λιμενικό Σώμα, για την άοκνη συμμετοχή του στις μετακινήσεις του Οδοιπορικού μας.

Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ                                                    Ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                                      Κ.ΔΗΜΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *