Άρθρο τoυ Δρ. Δημήτρη Κουναλάκη, Γενικού Ιατρού
Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ΗΣ) αποτέλεσε ένα κυρίαρχο πολιτικό
όπλο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και επιτυχίες ανακοινώθηκαν
πολλάκις.
Αν όμως συνυπολογίσουμε τη μείωση της τιμής των φαρμάκων και τα
ΜΗΣΥΦΑ τότε μάλλον δεν προσέφερε καμιά μείωση δαπανών. Ταυτόχρονα,
μεγάλος αριθμός προβλημάτων εμφανίζεται κατά την χρήση της με τις
πρόσφατες δυσλειτουργίες να είναι γνωστές σε όλους. Σοβαρά σχεδιαστικά
και λειτουργικά προβλήματα υπάρχουν χωρίς λύση μέχρι σήμερα ακόμη και
στη νέα εφαρμογή.
Η νέα εφαρμογή εξακολουθεί να εμφανίζει διαφορές στην έκδοση της
συνταγής ανάλογα με το ταμείο του ασθενή, πράγμα νομικά αστήρικτο,
καθώς ο ΕΟΠΥΥ έχει ενιαίο κανονισμό για όλα τα ταμεία.
Για παράδειγμα δίμηνη συνταγή μπορεί να γραφτεί μόνο σε ασθενείς
προερχόμενους από το ΙΚΑ.
O τρόπος έκφρασης της δοσολογίας και του τρόπου λήψης του φαρμάκου
από τον ασθενή και στη νέα εφαρμογή είναι ανεπαρκής έως και επικίνδυνος.
Η δοσολογία πρέπει να δοθεί με τη μορφή: αριθμός χαπιών επί φορές
ανά ημέρα. Αυτό δεν καλύπτει φάρμακα που δεν έχουν την ίδια δοσολογία
κάθε μέρα την εβδομάδα ή έχουν αυξανόμενη-μειούμενη δόση και επιπλέον
δεν ορίζει την ώρα της ημέρας και την δόση που πρέπει να λάβει ο ασθενής.
Για παράδειγμα, όταν πρέπει να λάβει 1 χάπι το πρωί και μισό το μεσημέρι
πρέπει να γραφτούν με την μορφή 1×2 που είναι λάθος και μπορεί να
αποβεί και επικίνδυνο σε κάποιες περιπτώσεις για τον ασθενή. Η απάντηση
της ΗΔΙΚΑ είναι να σημειώνεται στα σχόλια η πραγματική δόση αλλά στην
εκτυπωμένη συνταγή φαίνονται και τα δύο.
Απουσιάζει η αντιστοίχιση της διάγνωσης σε κάθε φάρμακο. Ο γιατρός
επιλέγει διάγνωση για όλη τη συνταγή, χωρίς να γίνεται υποχρεωτικά σε
κάποια κωδικοποίηση νοσημάτων, και έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν
συμπεράσματα και έλεγχος για την χρήση των φαρμάκων, παρά μόνο
δεδομένα πωλήσεων.
Το υπάρχον σύστημα χρησιμοποιεί ως κωδικοποίηση την στατιστική έκδοση
ICD-10 χωρίς κλινικές προσθήκες και αυτό το κάνει δύσχρηστο για τους
ιατρούς. Μια λύση σε αυτό θα ήταν η ταυτόχρονη χρήση της κλινικής
κωδικοποίησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα ICPC-2 που έχει μεταφραστεί
επισήμως στα ελληνικά (http://www.medcode.gr) και διαθέτει πίνακα
αντιστοίχισης με το ICD-10.
Τέλος, ο ορισμός της διάγνωσης με κωδικοποίηση ανά φάρμακο θα επιτρέπει
και την αυτόματη απόδοση του ποσοστού συμμετοχής του ασφαλισμένου
στη δαπάνη.
To πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από τεχνικούς τελείως άσχετους με την ιατρική που δεν μπήκαν στο κόπο, έστω και τώρα καθυστερημένα να ρωτήσουν γιατρούς πως πρέπει να είναι ο εξωτερικός σχεδιασμός ( εισαγωγή πεδίων – εκτέλεση -καταχώρηση -εκτύπωση ). Βέβαια υπάρχουν γιατροί που μπορούν να τους υποδείξουν ακόμα και τον προγραμματισμό. Άμα τους τηλεφωνήσει κάποιος γιατρός όλο δικαιολογίες άγνοια θα το δούμε και αποτέλεσμα μηδέν.
Οι γιατροί είναι οι χρήστες και αυτούς πρέπει να διευκολύνει το πρόγραμμα συνταγογράφησης ή διάγνωσης. Λες και το κάνουν εσκεμμένα ότι με την δυσκολία του γιατρού θα μειώσουν την συνταγογράφηση.
Προτάσεις για την συνταγογράφηση: 1) Το σύστημα να μην σε πετάει έξω μέσα σε 5 λεπτά ή αν γίνεται αυτό να υπάρχει κουμπί αναμονής που με ενα κλικ να επανέρχεται η σύνδεση χωρίς νέα πληκτρολόγιση(cookies για τους ειδικούς). 2) Να καταργηθούν τα εικονογράμματα και να χορηγηθούν ατομικά σε κάθε γιατρό ένα πιστοποιητικό γνησιότητας (verysign) για επαλήθευση. 3) Οι γιατροί τους έχουν συμπληρώσει τα δεδομένα από τα αρχεία που τους έλειπαν. Με το ΑΜΚΑ πρέπει να γίνεται αμέσως η είσοδος στην καταχώρηση. Με έξτρα επιλογή απο το μενού μπορεί να γίνει διόρθωση. 4) Η καρτέλα καταχώρησης να μοιάζει με την χειρόγραφη συνταγή. 5) Όλα τα πεδία να χειρίζονται με το ποντίκι και με το πληκτρολόγιο. 6) Ο γιατρός να πληκτρολογεί το φάρμακο στο ανάλογο πεδίο και ταυτόχρονα να γίνεται η αναζήτηση μέσα στο πεδίο χωρίς αναδυόμενα παράθυρα ενώ συνεχίζει την πληκτρολόγηση, πρώτα επιλέγει την ονομασία μετά τα mg. Σε 4 πεδία μορφή – ονομασία – mg – εμβαλάγια – συμμετοχή. Απο κάτω σε ξεχωριστό πεδίο η δοσολογία με τις οδηγίες. Επίσης γράφοντας την δοσολογία σε ανάλογο πεδίο και την ποσότητα εμβλαγίων να υπολογίζονται αυτόματα οι ημέρες θεραπείας. 7) Η βάση δεδομένων των ονομάτων φαρμάκων να μπορεί να μεταφέρεται στον σκληρό δίσκο του γιατρού με την είσοδο στο σύστημα για γρήγορη αναζήτηση. 8) Μετά την εισαγωγή των ατομικών στοιχείων ασθενούς αυτόματη διακοπή από τον server τοπική επεξεργασία, συμπλήρωση συνταγής στο ατομικό computer και αυτόματη επανασύνδεση με τον server για έγκριση, έλεγχο, καταχώρηση στην κεντρική βάση δεδομένων και χορήγηση bar-code όταν ζητηθεί η εκτύπωση στο τέλος. 9) Να υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης όλων των πεδίων για τυχόν λάθη πριν την καταχώρηση. 10) Να υπάρχει η δυνατότητα προεπισκόπησης της συνταγής (όπως θα είναι στην εκτύπωση) πριν την τελική καταχώρισή της. 11) Τα κουμπιά “Ακύρωση” και “Καθαρισμός” να μεταφερθούν πάνω στην μπάρα μενού ή να είναι μακριά απο την εκτύπωση για να μην γίνεται λάθος. Επίσης όλα τα κουμπιά να ενεργοποιούνται και απο το πληκτρολόγιο (πχ πατώντας μαζί ctrl+P = εκτύπωση). 12) Η εκτυπωμένη συνταγή να έχει την όψη της χειρόγραφης ή να ξεχωρίζουν και να είναι ευδιάκριτα τα πεδία της. Όχι όλα μαζί τσουβαλιασμένα όπως είναι σήμερα. Μέσα σε τετράγωνο πλαίσιο να υπάρχει η δοσολογία του γιατρού με τις οδηγίες. Συμβαίνει μερικοί φαρμακοποιοί να μην αναγράφουν τις οδηγίες γιατί δεν τις πρόσεξαν, κυρίως σε χρόνιους πάσχοντες. 13) Να υπάρχει η δυνατότητα φακέλων “αγαπημένα” για τα φάρμακα, για τους ασθενείς, για τις συνταγές που εκδόθηκαν.
Αυτά τα ολίγα για να μην σας κουράσω. Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Ευχαριστώ.
Aγαπητε απροσαρμοστε,δεν καταλαβες ακομα που απευθυνεσαι ;
Να στο εξηγησω αλλιως,με μια παροιμια :”στου κουφου τη πορτα ,οσο θελεις βροντα…”(ή κατα αλλους παρ’τη πορτα και φυγε….)
Α ! και μην τα ξαναγραψεις ετσι αποτομα και συστηματοποιημενα γιατι ,συμφωνα με πληροφοριες ,οταν τα διαβασαν στο Υ.Υ.Κ.Α και στην Η.ΔΙ.Κ.Α,τρεις υπαλληλοι λιποθυμησαν ,δυο παραιτηθηκαν ,ο Γ.Γ και δυο γραμματεις εφυγαν στο εξωτερικο και αλλος ενας εβαλε τα κλαματα και ζηταγε τη μαμα του !!!
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΚΑΝΕΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ !;!;!
Το πιο βασικό για μένα είναι να υπάρχει η επιλογή “προσθήκη ” που υπήρχε στο ΝΑΤ για να συνεχίζω στην επόμενη συνταγή του ίδιου ασθενούς. Συμφωνείτε ;
Εγώ εχω παρει ένα πρόγραμμα που με βοηθάει αρκετά στις διαδικασίες της συνταγογράφησης και ειδικά του e-dappy. Εκει μου εχει λυσει τα χερια και μπορώ να ελεγχω τι κανω. Δειτε το http://med-express.gr/
Και εγώ πήρα το MedExpress και με έχει βοηθήσει και στο e-dappy και ειδικά στο να βλέπω στατιστικά σχετικά με τα φάρμακα και τις συνταγές.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!@#@#@!! ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΝ ΑΓΓΛΙΚΑ!@@##$$&&^??????????? + ΟΤΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ!!!!!
Αγαπητη Ελπινικη ,
Να κατανοησω οτι οι ιατροι δεν ειναι υποχρεωμενοι να γνωριζουν το χειρισμο του P/C .
Τι εννοεις ομως λεγοντας οτι υπαρχουν ιατροι που δεν ξερουν Αγγλικα ;;;
Καλα τοσα χρονια και επειτα απο τοση εκπαιδευση στα φροντιστηρια ,τι εμαθαν ;;;
Πως διαβαζουν και ενημερωνονται για τις εξελιξεις στην ιατρικη ;;;
8 στις 10 ερευνες δημοσιοποιουνται στην Αγγλικη γλωσσα !!!
Μας δουλευετε ;
Και εννοειται οτι ειναι αναλφαβητος ο μη εχων γνωση Η/Υ !!!
Μηπως θα θελατε να συνταγογραφουμε με τον κονδυλοφορο ακομη !;!;!
Αγαπητέ απροσάρμοστε, τα ίδια πάνω κάτω έστειλα και εγώ στο ΗΔΙΚΑ ως παρατηρήσεις…οι οποίες θα με έσωζαν από πολλούς μπελάδες, ιδίως άν φαίνονταν απευθείας αν ο ασθενής είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
Εγώ Δόξα τω Θεώ έχω πελάτες σε δύο ξεχωριστά ιατρεία…το δεύτερο το άνοιξα λόγω κρίσης και ανάγκης επιβίωσης, για να είμαστε ξεκάθαροι…
Κοντεύω να μπώ μέσα, διότι χρειάστηκα να αρχίσω με πλήρους απασχόλησης γραμματέα (λόγω των 150-200 συνταγών τον μήνα στο δεύτερο ιατρείο, που δημιουργούσαν το χάος πριν την προσλάβω). Στο πρώτο ιατρείο τα κουμαντάρω με πολύ κόπο εγώ.Το μεγάλο μου πρόβλημα όμως είναι ότι παρότι είμαι άριστη στο τυφλό σύστημα , στους υπολογιστές και στα αγγλικά, το ιατρείο μου κατέρεε λόγω ΗΔΙΚΑ, λόγω του χρόνου που σπαταλώ στην συνταγογράφηση διότι αφενός στο νησί που έχω το δεύτερο ιατρείο δεν έχει καλή σύνδεση ιντερνετ , γίνονται απρόβλεπτες διακοπές ΔΕΗ και επίσης εξυπηρετώ άτομα από 2 νησιά και αποστάσεις 26+ χιλιομέτρων…άντε να εκτελέσουν συνταγή ή να κάνουν μερική εκτέλεση, ίσαμε να ενημερωθεί η φαρμακαποθήκη, να έχει το φάρμακο, να έρθει το καράβι…περνάνε οι μέρες της συνταγής…η οποία πρέπει να είναι και πρωτότυπη με σφραγίδα. Και βέβαια, όταν εξυπηρετείς πολλά άτομα, συνέχεια ξεχνούν βιβλιάρια, ΑΜΚΑ, να εκτελέσουν συνταγές. Και τώρα λείπει και η γραμματέας του ιατρείου σε άδεια για να γεννήσει και δεν έχω αλλα 1350 Ευρώ (τα νόμιμα και ασφαλιστικές εισφορές τόσα βγαίνουν) για να πάρω δέυτερη πλήρους απασχόλησης για τις 120 μέρες που θα λείπει.
Χτες για παράδειγμα είδα 8 σοβαρά άρρωστα παιδάκια και 5 για εμβόλια. Για τις συνταγές, χωρίς γραμματέα, με την έλλειψη φαρμάκων και εμβολίων λόγω της απεργίας των καραβιών, τηλεφώνησα 6 φαρμακεία σε 2 νησιά και συνεχίζω σήμερα, δεύτερη μέρα (Σάββατο) να αλλάζω συνταγές και κωδικούς (λχ το εμβόλιο Ηπατίτιδας HAVRIX και ροτα ιου ROTARIX έχουν από την ίδια εταιρεία σε ίδιο σκεύασμα, δύο κωδικούς, άγνωστο ποιο θα φτάσει στο νησί από την φαρμακαποθήκη της Αθήνας). Αντε και να τους περάσεις όλους αυτούς και τις αλλαγές των συνταγών στο βιβλίο ασθενών με μηδενικές αποδείξεις (να τις μετράς κι όλας να μην ξεπεράσουν το 10%) για να είσαι φορολογικά ενήμερος, και άντε να είσαι στην έδρα και να σε τηλεφωνούν από το νησί να εκδώσεις και άλλη συνταγή (και να κουβαλάς πάνω κάτω και τα δύο βιβλία ασθενών των δύο ιατρείων και όλες τις αποδείξεις, μην σου ξεφύγει κάτι). Και όταν φτάνεις να κυνηγάς να σφραγίσεις και τα βιβλιάρια των ασθενών και να ανακαλύπτεις ότι σου είπαν ΄ψέματα ότι είναι ασφαλισμένοι, άρα χρωστάς και τα φάρμακά τους στο φαρμακείο…. ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ 90 ΛΕΠΤΑ ΕΤΟΜΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ και 45 ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Προ διετίας, έκανα άνετα την δουλειά μου με 30 λεπτα ραντεβού και όλοι έφευγαν ευχαριστημένοι…
Παιδίατρος
Παιδιατρε ,
Δεν εχεις αναγκη εσυ .
Οπως μας τα λες θα ανοιξεις και τριτο ιατρειο οταν θα βγουμε απο την κριση !
Θα κουραστεις λιγο αλλα χαλαλι …
Μπα, μην νομίζεις…με 2 ενοικια ιατρείων, μία γραμματέα και εξοδα καραβιών και ένα ενοίκιο σπιτιού και ασφαλιστικές εισφορές δεν μένουν καθαρά πάνω από 450-600 ευρώ τον μήνα…αναγκαστικά κόβω αποδείξεις και οι άνθρωποι είναι φτωχοί. Στο αρχικό ιατρείο έχω περίπου 5-7 πελάτες την εβδομάδα,γιατί δίπλα μου έβγαλαν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία το “με 30 ευρώ τον χρόνο δωρεάν σε όλες τισ παιδιατρικές ειδικότητες, χωρίς όριο επισκέψεων” , οπότε χάθηκε όλο το πελατολόγιο, έγινε τηλεφωνικό. Αυτοί που συνεχίζουν είναι ίσα ίσα για να πληρώνεται το νοίκι, αλλά τί να κάνω που εκεί ζουν οι υπόλοιποι της οικογενείας που δεν μπορούν να μετακομίσουν… Μακάρι να ήμουν στο ΕΣΥ και να είχα δικαίωμα διακοπών πληρωμένων και του διπλάσιου και βάλε καθαρού μισθού, που θα ήταν ανεξάρτητος και του εάν αρρώστησα ή αν έχουν απεργία τα μέσα μεταφοράς….
Τα εκανα και εγω αυτα για πανω απο 5 χρονια και ,οπως λες ,οι απολαβες ηταν μηδαμινες .
Γιατι να σκοτωνεσαι για 500 Ευρω ;
Για το καλο της επιστημης ή των ασθενων ;
Κανεις δεν προκειται να εκτιμησει την προσφορα σου στην παλιοχωρα αυτη !
Ασχολησου πιο πολυ με την οικογενεια σου .Απο αυτους θα λαβεις και ενα χαμογελο ,
Γιατι απο τους υπολοιπους ,μονο γκρινια και μιζερια εχεις λαμβανειν …