Η ακράτεια ούρων αποτελεί όχι μόνο ατομικό αλλά και κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Γενικά εμφανίζεται στο 20-30% του γενικού πληθυσμού ηλικίας 20-60 ετών, αν και αναφέρονται και μεγαλύτερα ποσοστά σε διάφορες μελέτες. Η πάθηση αφορά και τα δύο φύλα, στις γυναίκες όμως εμφανίζεται συχνότερα (υπερδιπλάσιο ποσοστό έναντι των ανδρών), ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Παρά το γεγονός ότι η ακράτεια ούρων επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, έχει υπολογιστεί ότι λιγότερες από τις μισές γυναίκες που πάσχουν αναζητούν ιατρική βοήθεια, είτε για λόγους ντροπής, είτε γιατί θεωρούν ότι η κατάσταση αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη με την πάροδο της ηλικίας.
Στην ακράτεια ούρων περιλαμβάνονται οι εξής τύποι:
-
Ακράτεια προσπαθείας. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του βήχα, του φταρνίσματος, του γέλιου ή της σωματικής άσκησης.
-
Επιτακτική ακράτεια. Στον τύπο αυτό παρατηρείται τόσο έντονη (επιτακτική) ανάγκη ούρησης που το άτομο συχνά χάνει ούρα πριν προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει ακόμη κι όταν δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ούρων στην κύστη ή κατά τη διάρκεια του ύπνου
-
Μεικτού τύπου ακράτεια. Συνδυασμός επιτακτικής ακράτειας και ακράτειας από προσπάθεια
-
Ακράτεια από υπερπλήρωση. Στον τύπο αυτό ο ασθενής δεν αισθάνεται την ανάγκη να ουρήσει, με αποτέλεσμα η κύστη να είναι συνεχώς γεμάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μικρής, κάθε φορά, ποσότητας ούρων, σαν να «ξεχειλίζει» η κύστη.
Αυτά τόνισαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου για την ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Τμήμα Ουροδυναμικής Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (ΟΝΟΓΟ) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με την Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, κκ Ηρακλής Μητσογιάννης, Λέκτορας Ουρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος ΟΝΟΓΟ, Γεώργιος Δημητριάδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ και Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος και Κων/νος Σκρεπέτης, Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γ. Ν. Καλαμάτας. Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας το
Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα υγείας και η επίλυση όλων των αποριών που μπορεί να υπάρχουν σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπευτική του αντιμετώπιση. Όπως τόνισαν οι ειδικοί, η ακράτεια ούρων δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισής της. Γι’ αυτό και όταν διαπιστωθεί το πρόβλημα ο πάσχων πρέπει να επισκεφθεί τον Ουρολόγο, ώστε να γίνει λεπτομερής διαγνωστική διερεύνηση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ατόμου.
Η θεραπεία της ακράτειας μπορεί να είναι συντηρητική, φαρμακευτική ή χειρουργική, ανάλογα με τον τύπο. Στα συντηρητικά μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εκπαίδευση της κύστης και ο περιορισμός της πρόσληψης υγρών και της κατανάλωσης καφέ (για την επιτακτική ακράτεια), καθώς και η μείωση του σωματικού βάρους και οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους (για την ακράτεια προσπαθείας). Τα αντιχολινεργικά αποτελούν την κύρια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ακράτειας, ενώ στην ακράτεια προσπαθείας χρησιμοποιείται η ντουλοξετίνη. Ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ακράτεια προσπαθείας έχει αποδειχθεί η τοποθέτηση των λεγόμενων κολπικών ταινιών χωρίς τάση που τοποθετούνται κάτω από την ουρήθρα ενισχύοντας τη στήριξή της. Οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια διότι, εκτός από αποτελεσματικές, είναι και ελάχιστα επεμβατικές.
Περισσότερες πλξροφορίες για την ημερίδα μποείτε να διαβάσετε στο synedriaonline.gr