Ξεκίνησαν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Όλοι όσοι σχετίζονται με αυτή την αγχώδη και στρεσογόνα διαδικασίαψάχνουν για τροφές – ελιξίρια, που να βελτιώνουν τη μνήμη, να παρατείνουν τις ώρες διαβάσματος και να αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης, αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή απόδοση στις εξετάσεις και στην εισαγωγή σε κάποια τριτοβάθμια σχολή. Παρακάτω, σας παραθέτω μερικές συμβουλές σε μορφή γρήγορων tips, για να έχετε υπόψη σας:
1. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση ενός πλήρους πρωινού. Ενδεικτικές συνιστώμενες επιλογές είναι:
- φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο,
- 1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί) και 1 φυσικό χυμό,
- 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο,
- 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο,
- 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και 1 φρούτο
2. Καταναλώνετε μικρά και συχνά σνακ, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως μπάρες δημητριακών, φρούτα, κράκερς ολικής.
3. Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνοντας 10 ποτήρια υγρών, κυρίως νερό και έπειτα καφέ, τσάι και χυμούς.
4. H επιλογή του φαγητού είναι προτιμότερο να γίνει από τον ίδιο τον μαθητή.
5. To φαγητό που θα καταναλώσετε καλό είναι να είναι γευστικό, αλλά και εύπεπτο, δηλαδή να αποφεύγονται οι πικάντικες και δύσπεπτες επιλογές, όσο δυναμωτικό και να είναι το συγκεκριμένο τρόφιμο.
6. Η κατανάλωση καφέ τις βραδινές ώρες πρέπει να αποφεύγεται, διότι μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και εκνευρισμό.
7. Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες (crash diets), διότι μειώνουν την ικανότητα της μνήμης.
8. Η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να συστήνεται αποκλειστικά από αρμόδιους επιστήμονες (διαιτολόγος, γιατρός).
9. Πείτε ναι στην κατανάλωση σοκολάτας, αλλά με μέτρο (1 σοκολατάκι την ημέρα). Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα.
10.Αν και αυτή η συμβουλή δεν είναι διατροφική, να ξέρετε ότι σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, όπως συνίσταται και από τους καθηγητές και τους γονείς, χρειάζεται ψυχραιμία και μεθοδικό διάβασμα στην προετοιμασία.
Καλή επιτυχία!
Γράφει η
Δαιτολόγος-Διατροφολόγος