Μόλις οχτώ ημέρες πριν από τις εκλογές και τίποτε δεν θυμίζει προεκλογική περίοδο σαν κι αυτές που επικρατούσαν στη χώρα σε παλαιότερες, όχι μακρινές εποχές. Χωρίς ανοιχτές συγκεντρώσεις, φεϊγ βολάν και φανατισμό, θλιβερά τεκμήρια κάποιων αλήστου μνήμης εποχών. Χωρίς αντιπαραθέσεις και προτάσεις, πέρα από γενικόλογες αναφορές για το … καλό του τόπου. Ο κομματικός πατριωτισμός φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει και τους φανατικότερους των κομμάτων που σήμερα δείχνουν ανασκουμπωμένοι, φοβισμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την εισβολή γιαουρτιών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων.
Οι οργανώσεις των κομμάτων- όπου υπάρχουν ακόμη- είναι σε αποσύνθεση και σκηνές εγκατάλειψης και παραίτησης έχουν δώσει τη θέση τους στη μαχητικότητα άλλων εποχών.
Η κοινωνία οργισμένη, θυμωμένη, ζέουσα, κλείνει κατάμουτρα το τηλέφωνα στις εκκλήσεις των υποψηφίων για παρουσία σε συγκεντρώσεις με το πολιτικό δυναμικό στην πλειονότητά του μαγκωμένο, ενίοτε και φοβισμένο για το τι θα αντιμετωπίσει.
Περίεργες εποχές, αφύσικες, εκδικητικές. Η κάλπη για πρώτη φορά τόσο… έγκυος, ώστε να μην γνωρίζει κανείς το τελικό αποτέλεσμα του τοκετού. Ένα αποτέλεσμα που θα είναι και για τον καθένα ο καθρέπτης όπου εκεί μέσα θα δει τον εαυτό του – τη νοοτροπία του, τα βιώματά του, την ευθύνη του – και θα πράξει αναλόγως. Ό,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις, δεν παύουν να στηρίζονται στην τρέχουσα παρόρμηση. Στο παραβάν ο καθένας θα βάλει με περισσότερη ειλικρίνεια την ψηφίδα του στο παζλ που θα απεικονίζει στις 7 Μαΐου την πολιτική και πολιτισμική ταυτότητα την ελληνικής κοινωνίας.
Ωστόσο όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη το εξής: «όσο υποχωρούν τα πολιτικά κριτήρια και ορίζουν την ψήφο κατώτερα συναισθήματα – όπως το μίσος, η εκδίκηση, ο χαβαλές, η ακρισία – τόσο θα είναι πιθανό να βρεθεί στην επόμενη Βουλή κάθε καρυδιάς καρύδι – με τη θέληση του κυρίαρχου λαού, βεβαίως. Και θα επαληθευτεί δραματικά ο στίχος της Γαλάτειας Καζαντζάκη: «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». Γ. Λακόπουλος
Παλιές εποχές
Πάνε οι παλιές καλές εποχές που γέμιζαν πλατείες και παράπλευροι δρόμοι τους από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και οι κλειστοί χώροι, όπως το Πνευματικό Κέντρο, μετά βίας γεμίζουν από κομματικούς φίλους. Διαπίστωση, χωρίς αμφιβολία, που κατεγράφη στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου, σε κομματικά στελέχη και φίλους, παρουσία των υποψηφίων και των πέντε νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Εναγκαλισμός
Δείγμα πολιτικού πολιτισμού η παρουσία στην ομιλία Βενιζέλου του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη αλλά και του Δημάρχου Γιάννη Σμυρνιώτη, όπως και μελών του δημοτικού συμβουλίου της πλειοψηφίας (Ταλούμης, Μπισιούλης κλπ). Μάλιστα ο εναγκαλισμός των δύο πρώτων, Τατούλη – Σμυρνιώτη άμα της αφίξει τους στο χώρο, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, μάλλον θετικά.
Περιφρούρηση
Έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας μέσα και έξω από το χώρο του Πνευματικού Κέντρου, με τα όργανα της τάξης, ένστολα ή όχι, να ερευνούν τον καθένα που προσήρχετο, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Ο φόβος των επιθέσεων, λόγω ή έργω, σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις έκανε όλους πολύ προσεκτικούς, για τον φόβο των Ιουδαίων. Ήταν τόσο το ενδιαφέρον της ομιλίας, ώστε Γιαπωνέζοι ανταποκριτές ακολουθούσαν από κοντά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του.
Ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες του νομού Αρκαδίας, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο 1ο Μικτό Ειδικό Εκλογικό Τμήμα Ετεροδημοτών Τρίπολης, στο 9ο Δημοτικό σχολείο (Χατζηχρήστου 9), ανεξάρτητα σε ποιο δήμο είχαν υποβάλλει την αίτησή τους. Όσοι Αρκάδες είχαν γραφτεί στους καταλόγους ετεροδημοτών και ψήφισαν ως ετεροδημότες στις Βουλευτικές εκλογές του 2009 και δεν ζήτησαν μέχρι τις 29/2/2012 να διαγραφούν από τους καταλόγους αυτούς, θα ψηφίσουν υποχρεωτικά ως ετεροδημότες και σ’ αυτές τις εκλογές, στα ειδικά Εκλογικά Τμήματα ετεροδημοτών των δήμων, στους εκλογικους καταλόγους των οποίων είναι εγεγραμμένοι.
Προσκύνημα Κολοκοτρώνη
Ο δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και το σύλλογο Χρυσοβιτσιωτών, διοργάνωσαν εορταστικές εκδηλώσεις για την 191η επέτειο προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην “Παναγιά στο Χρυσοβίτσι” και ανακήρυξής του σε Αρχιστράτηγο, την περασμένη Κυριακή 29 Απριλίου.
Χαμογελάτε
Όταν ήταν να πάρω σύνταξη πήγα στο ΙΚΑ. Η γυναίκα που ήταν στο γκισέ μου ζήτησε την ταυτότητά μου για να δει την ηλικία μου. Έψαξα στις τσέπες μου και διαπίστωσα ότι είχα ξεχάσει το πορτοφόλι μου στο σπίτι. Το είπα στην υπάλληλο με την προσθήκη ότι θα ξαναπερνούσα αργότερα.
Η υπάλληλος μου λέει: – Ξεκούμπωσε το πουκάμισό σου.
Ξεκούμπωσα το πουκάμισο και φάνηκαν οι λευκές τρίχες στο στήθος μου. Μπροστά στη θέα αυτή συμφώνησε: – Σίγουρα είστε σε ηλικία για σύνταξη και προώθησε την αίτησή μου.
Όταν γύρισα σπίτι είπα την ιστορία στην γυναίκα μου. Εκείνη σοβαρά σοβαρά μονολόγησε :
– Έπρεπε να είχες κατεβάσει το παντελόνι σου. Θα έπαιρνες και επίδομα αναπηρίας…
Και έτσι άρχισε ο καυγάς…