Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και ούτε να τύχει ευτελούς σχολιασμού η πρόθεση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει σε δημότες της μικρά τεμάχια γης 75-100 τ.μ. το καθένα, σε μία συνολική έκταση 20.000 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης και πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης , με διαδρόμους προσέγγισης, παροχή νερού και πλήρη επιστημονική υποστήριξη από γεωπόνους του Δήμου, για καλλιέργεια. Θα πρόκειται για ένα τολμηρό κοινωνικό πείραμα που θα προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν προχωρήσει η υλοποίησή του, ενώ αν βρει ανταπόκριση θα έχει σημαντικά οφέλη για τους συμμετέχοντες και για όλους μας. Οφέλη κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Πέρα από την εκμάθηση μιας «τέχνης» σε δύσκολους καιρούς, τη μύηση στη βιολογική γεωργία που θα δώσει ποιοτικά προϊόντα για ίδια κατανάλωση, την εγκατάλειψη του καναπέ και την ενασχόληση με μια κατά πολύ υγιεινότερη χειρωνακτική εργασία, είναι η επιστροφή του τσιμεντανθρώπου στη γη. Στο χώρο αυτό που οι πατεράδες ή οι παππούδες μας είχαν κατακτήσει, παλεύοντας με την πέτρα, τον ήλιο, την αλμύρα, τη στέρηση, για να το ανταλλάξουμε εμείς αργότερα με ευρωπαϊκό χρήμα, να τοπ τεμαχίσουμε και να το πουλήσουμε για οικόπεδα… «Αυτά τα μικρά κομμάτια γης, των ελάχιστων τ.μ. στην καρδιά ή στις παρυφές της πόλης μας θα ξαναγίνουν πεδίο μόχθου και δημιουργίας, θυμίζοντας ότι το χώμα δεν είναι κάτι βρώμικο, ανεπιθύμητο, που πρέπει να καλυφθεί με τσιμέντο ή άσφαλτο, αλλά ένα γόνιμο σώμα που γεννά δένδρα, φυτά, βότανα, καρπούς, απόλαυση, κορεσμό, απασχόληση, σχέσεις, ισορροπία, ευδαιμονία. Σκάλισμα, σπορά, πότισμα, φροντίδα, συγκομιδή με παλιούς και νέους τρόπους, με πειραματισμούς και καινοτομίες, θα αποτελέσουν έναν καινούργιο ζωντανό κρίκο στην αλυσίδα της αστικής πολιτισμικής συνέχειας (που θα εισάγει νέες αναζητήσεις -σπόρων, γνώσεων, τεχνικών, εμπειριών-, νέες προσπάθειες, νέες απογοητεύσεις, νέες χαρές)». (Τασούλα Καραϊσκάκη).
Και με ένα επί πλέον κέρδος. Πέρα από το οικονομικό για πολλούς πρόβλημα που θα ενισχυθεί, η βελτίωση του αέρα της αστικής γης δεν είναι κάτι που πρέπει να παραβλέπουμε. Και το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.
Βρωμίσαμε
Πες ο ένας, πες ο άλλος τα σκουπίδια κοντεύουν να μας πνίξουν και δεν ξέρουμε τι θα απογίνει τελικά.
Στις προ ημερών αιτιάσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακούρα για ολιγωρία στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών από πλευράς δήμου, η απάντηση του δημάρχου που δίνεται σήμερα μιλά για απουσία συνολικής λύσης, ακόμα και σαν σκέψη, από πλευράς Περιφέρειας. Και εκφράζει κάποιες απορίες όπως: αφού οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για την προσωρινή διαχείριση, γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για να ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ και να αναλάβουμε πλήρως εμείς ως Δήμος τη διαχείριση; Γιατί τις ίδιες απορίες δεν εκφράζει η Περιφέρεια και για τους άλλους Δήμους της Πελοποννήσου; Γιατί δεν έκανε η ίδια το διαγωνισμό για να βρεθεί το οικόπεδο;
Όσο για την τοποθέτηση δεματοποιητή που μιλά η Περιφέρεια η απάντηση του δημάρχου είναι πως:
Είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, αρκεί να μας υποδείξουν οι αποκλειστικά αρμόδιοι το χώρο και να υποσχεθούν σε μάς και σε όλους τους Δημότες ότι ο δεματοποιητής θα ενταχθεί στα πλαίσια της οριστικής λύσης και της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Και φυσικά δεν εντάσσεται σε κανένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό η προτροπή της περιφέρειας για προσωρινή τοποθέτηση απλά και μόνο δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων. Είναι πρόταση χωρίς προοπτική, που δεν δίνει λύση, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα. Τρανό παράδειγμα το Κρανίδι.
Αθληση για όλους
Προγράμματα άθλησης για όλους ξεκινά από σήμερα ο Δήμος Τρίπολης προάγοντας το πνεύμα του Αθλητισμού και του πολιτισμού και μετά την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Το πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου είναι δωρεάν, θα υλοποιείται στην Τρίπολη και στις δημοτικές ενότητες Λεβιδίου και Τεγέας από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής.
Φιλοζωϊκά
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, για την παροχή υπηρεσιών σε αδέσποτα ζώα. Τη δυνατότητα αυτή παρέχει ο νόμος στους δήμους για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, εφόσον αυτά διαθέτουν σχετική υποδομή, Η επιλογή της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας έγινε γιατί διαθέτει εμπειρία, σύγχρονες εγκαταστάσεις, υλικοτεχνική υποδομή, κτηνιατρική, χειρουργική και νοσηλευτική μονάδα υψηλών προδιαγραφών, πολυδύναμο και έμπειρο επιστημονική προσωπικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Ζαφείρη Μπισιούλη.
«Δεν ακούω, δεν βλέπω…»
Ο ένας δεν ακούει, ο άλλος δεν βλέπει και ο τρίτος δεν μιλάει. Αν νομίζετε ωστόσο πως δεν μπορούν να συνεννοηθούν κάνετε… λάθος. Η παράσταση: «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» του Γιώργου Θεοδοσιάδη, που έχει ενθουσιάσει το θεατρόφιλο κοινό, παρουσιάζεται την προσεχή Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012., σε σκηνοθεσία του ηθοποιού, Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
«Το έργο είναι εμπνευσμένο από έναν παλιό Ινδικό μύθο για την υπομονή και την μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, είναι μια πολύ ιδιαίτερη, ξεκαρδιστική κωμωδία. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα έργο για την συντροφικότητα, την αγάπη, την εκτίμηση, την φιλία, τον καθημερινό αγώνα και την αισιόδοξη προσέγγιση της ζωής, σε μια εποχή που οι μαύρες σκέψεις πληθαίνουν. Αυτή η θεατρική διασκευή του τονίζει τις κωμικές πλευρές της ιστορίας και εξελίσσεται σε μια σύγχρονη κωμωδία» αναφέρει ο κ. Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος επιμελήθηκε και το κείμενο μαζί με τον Δημήτρη Καντά.
Σωστή κατανάλωση
Παγκόσμια η μέρα του νερού η χθεσινή και ο δήμος Τρίπολης με ανακοίνωσή του μας υπενθύμισε ότι η σωστή διαχείριση του νερού πρέπει να είναι ένας καθημερινός μας στόχος για ένα καλύτερο αύριο καθότι : «το νερό δεν αποτελεί ιδιοκτησία μας , οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι θα το έχουν ανάγκη και οι επόμενες γενεές στις οποίες θα πρέπει να το παραδώσουμε ποιοτικό και σε επάρκεια». Στο πνεύμα αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η Δημοτική Αρχή Τρίπολης στην προσπάθεια της για βελτίωση της ποιότητας του νερού προς όφελος όλων μας σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΤ και το Σύνδεσμο Μεθυδρίου προχωρά σε αντικαταστάσεις φθαρμένων δικτύων και δικτύων από αμιαντοσωλήνα Επειδή ωστόσο το 90% του νερού παγκοσμίως καταναλώνεται για γεωργική χρήση καλούμε τους αγρότες του Δήμου μας να υιοθετήσουν σύγχρονα συστήματα άρδευσης των καλλιεργειών τους έτσι ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στον περιορισμό της σπατάλης του και στην σωστή διαχείριση του».
Χαμογελάτε
Δημοσιογράφος: Που θα πάτε διακοπές;
Μενεγάκη: Δεν θα πάω στο Ιόνιο επειδή έχει πολύ αέρα.
Δημοσιογράφος: Και που θα πάτε τελικά;
Μενεγάκη: Θα πάω στο Ιόνιο που έχει καθαρό αέρα.
Παπαμήτρος Γιάννης Οδοντίατρος
Αυτό το σύστημα με τα οικοπεδάκια δημιουργήθηκε στην πρωην Ανατολική Γερμανία,μετα τον Δευτερο Παγκοσμιο λογω πείνας και φτώχειας των κατοικων και ήταν δωρεαν παραχώρηση.Σημερα (τα είδα στην Δρέσδη της Σαξονιας) πληρώνουν 100 ευρώ το χρόνο κι εχουν παραγωγη λαχανικων και λουλουδιών και τα χρησιμοποιούν σαν μίνι εξοχικα.Προφανως καποιος γερμανος αξιωματούχος το πρότεινε και σε μας μιας λαι ερεται προφανώς περίοδοσ πείνας κι ναυτοι το ξερουν
Σιγουρα καποιος Γερμανος το προτεινε !
Αφου εμεις δεν ειμαστε σε θεση ουτε δυο γαϊδαρων αχυρα να χωρισουμε…
Ας υποστηριζουμε οσο θελουμε οτι οι βορειοι ειναι ”μηχανες” και ”ρομποτακια” και δεν ξερω τι αλλο θα σκαρφιστει ο νεοελληνας για να δειξει οτι ειναι ανωτερος απο τον καθε κουτοφραγκο !
Η αληθεια,δυστυχως,ειναι οτι, χωρις την στοιχειωδη μορφωση και την απαραιτητη πειθαρχια,σε συνδιασμο με την ξακουστη,πλεον,ατιμωρησια,μια χωρα καταντα ΑΚΡΙΒΩΣ οπως η δικη μας.
Αιωνιως ζητιανευουσα…
…”περασμενα μεγαλεια και διηγοντας τα,να κλαις…”
Στο κλουβιο μυαλο μας ,τιποτα πια δεν χωραει…