Η σωρεία υπουργικών αποφάσεων, των Υπουργείων Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με παροχές – φάρμακα – νοσοκομεία κλπ, οδηγούν την υγεία και περίθαλψη του λαού σε πλήρη αποδιοργάνωση και περαιτέρω εξόντωση των αδύναμων πολιτών.
Η υπουργική απόφαση Φ4200/οικ.2555/353/28-2-2012 για αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή χρόνιων νοσημάτων αυξημένης βαρύτητας και κινδύνου, από 10% σε 25% όπως, στεφανιαία νόσος, υπεριλιπιδαιμία, βαριές ανοσοανεπάρκειες, χρόνιες μεταβολικές διαταραχές κλπ, δημιουργεί κινδύνους στην υγεία – περίθαλψη λόγω της αδυναμίας, μετά και τις μεγάλες περικοπές, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων ασφαλισμένων.
Καλούμε τους αρμοδίους να αναλογισθούν το μέγεθος των ευθυνών τους και να επανορθώσουν άμεσα τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές, μετάθεσης του κόστους υγείας, σε κάθε ανήμπορο ασφαλισμένο πολίτη, με αποτέλεσμα κίνδυνο για την υγεία του.
Η υπουργική απόφαση ΔΥΓ/οικ.ΓΥ 146/1-3-2012, με την οποία χρεώνει για κάθε χειρόγραφη συνταγή 1 ευρώ από 1 Μαρτίου 2012, που θα παρακρατείται από το μισθό κάθε γιατρού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Αγροτικών Ιατρείων κλπ, αποτελεί κίνηση που προκαλεί με την προχειρότητα, τον αυταρχισμό της και την απόπειρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης.
Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προσπαθούν να καλύψουν τις αδυναμίες και τις αστοχίες της πολιτικής τους με προχειρότητα και σύγχυση.
Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την αποδιοργάνωση του συστήματος υγείας και είναι καταφανής η προσπάθεια να μετατοπιστούν αυτές στις πλάτες γιατρών και ασφαλισμένων.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα, νομική, παρεμβατική -συνδικαλιστική, για να ακυρώσει ενέργειες, που δημιουργούν αναστάτωση στο χώρο της υγείας, υποβαθμίζουν την ιατρική πράξη και θέτουν την περίθαλψη του λαού στο στόχαστρο “προκρούστειας” λογικής και πρακτικής. Αναμένουμε ανάκληση, μετά και από τις παρεμβάσεις μας, των απαράδεκτων αυτών πρακτικών. Στηρίζουμε τον κάθε ασφαλισμένο, αλλά δεν θα γίνει ο γιατρός “άμισθος υπηρέτης του συστήματος”, λόγω των άστοχων πολιτικών, αποδυναμωμένος ηθικά και λειτουργικά.
– Η μείωση του κονδυλίου των εφημεριών των Νοσοκομειακών γιατρών κατά 50 εκ. ευρώ, θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή εφημέρευση, αποδυναμώνει τους γιατρούς των Νοσοκομείων και λειτουργεί διαλυτικά του Ε.Σ.Υ. και εν γένει της δημόσιας περίθαλψης.
Πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική του ευτελισμού, της απαξίωσης και της υποβάθμισης της υγείας συνολικά. Επιπλέον κόστος δεν μπορεί να επωμισθεί εργαζόμενος και ασφαλισμένος.
Ο Αγώνας πρέπει να είναι διαρκής και επίμονος ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.
Ο ιατρικός κόσμος οφείλει και πρέπει να δώσει τις δικές του απαντήσεις.