Άρης Πορτοσάλτε: Πάμε στον ΕΟΠΥΥ τώρα, πάμε στον ΕΟΠΥΥ; Εκεί λοιπόν η αμοιβή το 640 υπάρχει πολύ μεγάλη διαμαρτυρία, κ. Υπουργέ.
Ανδρέας Λοβέρδος: Η αμοιβή του γιατρού.
Άρης Πορτοσάλτε: Η αμοιβή του γιατρού που θεωρείται εξευτελιστική.
Ανδρέας Λοβέρδος: Αυτά τα λένε οι ίδιοι δεν ξέρω γιατί τα λένε. Εμείς επιμένουμε ότι τα δέκα ευρώ που είναι η αφορολόγητη, ας πούμε, επίσκεψη που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ είναι μία καλή αμοιβή. Ένας γιατρός που κάνει αντίστοιχου αριθμού, αυτές που ο νόμος προβλέπει, επισκέψεις που δέχεται επισκέψεις ασφαλισμένων θα έχει ένα εισόδημα γύρω στα 1500 ευρώ και από κει και πέρα θα έχει και το εισόδημα του δικού του ιδιωτικού ιατρείου. Δηλαδή πόσα πρέπει να έχει; Φτάνει κοντά περίπου στις αμοιβές των νέων γιατρών του ΕΣΥ. Πόσα πρέπει να έχει, κ. Πορτοσάλτε; Τι μπορεί να δώσει η Ελλάδα, τι μπορεί να δώσει ο ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ έγινε, για να διευκολύνει τους ασφαλισμένους και ξεκινήσαμε τη χρονιά με πάρα πολύ μεγάλες φιλοδοξίες. Εγώ πιστεύω ότι είναι ό, τι σημαντικότερο έχει γίνει στην Υγεία τα τελευταία χρόνια δώσαμε ακόμα και το δικαίωμα στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι, κ. Πορτοσάλτε, να κάνουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση την εταιρική συνταγογράφηση εξετάσεων, άρα μπορείς να πας κοντά στο σπίτι σου.
Άρης Πορτοσάλτε: Υπάρχει αντίρρηση για την ηλεκτρονική συνταγογραφηση υπάρχουν αντιρρήσεις;
Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν υπάρχει αντίρρηση, υπάρχει ο φόβος σε εμένα και τον κ. Κουτρουμάνη ότι οι γιατροί δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμα τους σωστά. Φοβόμαστε. Τους δίνουμε κάτι που ήταν σωστό να το δώσουμε, για να μπορεί να εξυπηρετηθεί και ο γιατρός και ο ασφαλισμένος, αλλά τους παρακαλούμε και έστειλα και επιστολή μου στους συλλόγους, παρακαλώντας τους, γιατί και αυτοί είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οι γιατροί, να στείλουμε επιστολές στα mail τους και να τους παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιήσουν με στραβό τρόπο να μην καταχραστούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά γιατί αν το καταχραστούν θα το πάρουμε πίσω.
Άρης Πορτοσάλτε: Χάνουν οι γιατροί ένα πρόσθετο εισόδημα από τις φαρμακευτικές εταιρείες κ. υπουργέ τι λέτε;
Ανδρέας Λοβέρδος: Θα κόψουμε τη σχέση ιατρικού επισκέπτη με το γιατρό δηλαδή.
Άρης Πορτοσάλτε: Όχι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λέω χάνεται αυτό έτσι και αλλιώς.
Ανδρέας Λοβέρδος: Χάνεται στο μέτρο που και ο γιατρός δεν εκμεταλλευτεί την δυνατότητα του αυτή γιατί τον προειδοποιούμε να μην το κάνει. Γιατί, κ. Πορτοσάλτε, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τον εντοπίζουν. Πριν από περίπου μία βδομάδα μίλησα για ένα γιατρό που εντοπίστηκε σε μία μέρα στην πρώτη μέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να κάνει 100 συνταγές στην Ηλιούπολη και σήμερα θα έχω προς το μεσημέρι κατάλογο και εγώ και ο κ. Κουτρουμάνης, γιατρών που έχουν υπερβεί τα δέοντα. Αυτοί εντοπίζονται, αυτοί που ξεπερνούν την σχέση ασθενούς και γιατρού και γράφουν για τις εταιρείες να ξέρουν ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά και μεταλαμπαδεύουν το πρόβλημα τους και στους υπόλοιπους γιατρούς που κάνουν με συνέπεια την δουλειά τους που είναι οι περισσότεροι. Εάν δούμε ότι υπάρχει οργασμός, ας πούμε συνταγογραφήσεων, θα το πάρουμε πίσω το μέτρο αυτό, αυτό όμως το μέτρο δεν πρέπει να το πάρουμε πίσω, γιατί είναι καλό και για το γιατρό και για τον πολίτη. Ξέρετε πόσο καιρό ο γιατρός θέλει να μπει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Μία ημέρα! Παίρνει τηλέφωνο τον ΕΟΠΥΥ και παίρνει ένα κωδικό.
Άρης Πορτοσάλτε: Με το Ερρίκος Ντυνάν που είναι οι άνθρωποι απλήρωτοι 4 μήνες τι θα κάνετε, κ. Λοβέρδε, με τον κύριο Μαρτίνη που είναι υπό του Ερυθρού Σταυρού τι θα γίνει;
Ανδρέας Λοβέρδος: Έκανα ό, τι περνάει από το χέρι μου να μείνει το νοσοκομείο ανοιχτό μόλις τελείωσε μία διένεξη που υπήρχε διεπιχειρηματική. Μπόρεσα και πήγα και στο νοσοκομείο, συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο, είπα ότι ο Εθνικός Οργανισμός πρωτοβάθμιας υγείας θα υπογράψει μαζί τους μία σύμβαση. Ο κ. Βουδούρης ενδέχεται να την υπογράψει και σήμερα μαζί τους για να υπάρχει μονίμως μία ροή ασθενών από το Ταμείο σε αυτό το καλό νοσοκομείο με τους πάρα πολύ καλούς γιατρούς, αλλά με τα πάρα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από την κακοδιαχείριση του. Αντί, όμως, αυτό να επιφέρει ηρεμία αντί να βρουν οι διοικούντες τι πρέπει να γίνει εγώ είδα το αντίθετο να τσακώνονται. Έβαλα με δική τους συμφωνία έναν άνθρωπο, ένα καθηγητή, τον κ. Λιαρόπουλο.
Άρης Πορτοσάλτε: Αλλά τα παράτησε και αυτός απ΄ ό, τι μαθαίνω.
Ανδρέας Λοβέρδος: Ναι κι αυτός πια από τις διενέξεις ήθελε να παραιτηθεί. Έμαθα, όμως, χθες – αυτό το λέω με επιφύλαξη αλλά είναι καλό αν ισχύει – ότι ο κ. Μαρτίνης δέχτηκε να αναλάβει ο κ. Λιαρόπουλος, γιατί είχε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Ολοι περασαμε σαν ειδικευομενοι απο νοσοκομειο και ειδαμε που γινεται η κατασπαταληση,με την πλειοψηφια των γιατρων να εξυπηρετουν τα “πελατακια ” και το σοι τους με τα κρατικα υλικα που για αλλους προοριζονται…Οι νοσοκομειακοι κ.Λοβερδε δεν εχουν ενοικιο, δεν εχουν λογαριασμους, δεν εχουν ΤΣΑΥ κι οχι μονο αλλα τα παιρνουν και απο τα απογευματινα ιατρεια που στησατε εσεις στ’ονομα της εξυπηρετησης του κοσμου μεσα στα κρατικα νοσοκομεια!!!! ΕΛΕΟΣ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΟΓΟΙ!!!!